Glas Javnosti

NEVIDLJIVA GRUPA POSLODAVCIMA: Žene starije od 45 godina čine polovinu ukupnog broja nezaposlenih žena u Šumadiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Od 22.577 nezaposlenih u Šumadiji 13.299 su žene, a više od polovine tog broja (6.972) su žene starije od 45 godina. To pokazuju podaci iz poslednjeg statističkog izveštaja Nacionalne službe za zapošljavanje, koje prenosi portal Prešek.

Kako piše portal, u kragujevačkom udruženju "Putokaz" smatraju da su nezaposlene žene starije od 45 godina nevidljiva grupa za poslodavce, i pored znanja i radnog iskustva.
Iz ovog udruženja su 2021. godine razgovarali sa 37 nezaposlenih žena sa teritorije Šumadije, starijih od 45 godina.

- Gotovo sve su izgubile veru u "državu i sistem", smatraju da Nacionalna služba za zapošljavanje "ne radi svoj posao", nisu zadovoljne saradnjom sa NSZ, često su bile u prilici da čuju negativne komentare na račun godina i neretko su doživljavale različita poniženja na račun fizičkog izgleda i pola. Većina njih veruje da je zapošljavanje moguće skoro isključivo preko veze, pre svega "politički" - navodi se u izveštaju "Putokaza".
U "Putokazu" smatraju da je ključni problem kada su u pitanju žene starije od 45 godina na tržištu rada to što su one dvostruko marginalizovane – po osnovu roda i starosti.
- One nisu marginalizovane samo u odnosu na svoje muške kolege, već i u odnosu na mlađe koleginice - kazala je za portal Prešek, Snežana Milisavljević iz "Putokaza".
Ona navodi da statistički podaci kada je u pitanju tržište rada ne samo u Srbiji već i u Kragujevcu pokazuju da je među nezaposlenima na tržištu rada 64 odsto žena, a od te populacije više od polovine su žene starije od 45 godina.
Milisavljević dodaje da podaci Putokaza pokazuju da najduže na posao, među nezaposlenim licima sa visokom stručnom spremom u Kragujevcu, čekaju žene starije od 45 godine, i njih je 72%.

- Upravo zbog toga udruženje Putokaz se zajedno sa partnerskim organizacijama iz "Mreže za podršku ženama 45+" izborilo da u Nacionalnoj strategiji za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine žene 45+ budu prepoznate kao kategorija teže zapošljivih lica - kaže Milisavljević.
Takođe, u Skupštini grada Kragujevca podneli su Inicijativu za izmene i dopune Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje za period 2021-2023. godine kojim bi žene starije od 45 godina bile prepoznate kao teže zapošljiva kategorija i samim tim bile bi obuhvaćene merama aktivne politike zapošljavanja.
Kroz radionice Putokaza je tokom prethodne tri godine prošlo oko 200 žena, prenosi portal Ekapija.
Ovo udruženje je deo "Mreže za podršku ženama 45+" koju pored kragujevačkog udruženja čine ženske organizacije: iz Beograda, Čačka i Aleksandrovca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR