Glas Javnosti

NEOČEKIVAN DOGOVOR PAO U UTORAK: Koridor za žitarice ponovo otvoren, dogovor Rusije i Turske

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rusija će ipak učestvovati u Istanbulskom sporazumu o hrani, jer je dobila dovoljne garancije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na službenoj stanici društvene mreže Telegram objavili su kako su garancije od Ukrajine, da neće koristiti humanitarne koridore i ukrajinske luke namenjene izvozu poljoprivrednih proizvoda za vođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije, dobili zahvaljujući UN-u i Turskoj.
Smatraju da je to dovoljno te nastavljaju s primenom sporazuma, navodi se u saopštenju.

Dakle, Moskva je u subotu suspendovala dogovor nakon napada u Sevastopolju na ratne i trgovačke brodove Crnomorske flote koji su služili za osiguranje žitnog koridora, a što su nazvali terorističkim napadom. Objavili su da je brodove Crnomorske flote napalo 16 bespilotnih letelica.
Kijev tada nije preuzeo odgovornost za napad i negira korišćenje ovog puta u vojne svrhe.
Neočekivani preokret
Kako piše Reuters, preokret je usledio u utorak, nakon telefonskog razgovora između ruskog predsednika Vladimira Putina i turskog predsednika Tajipa Erdogana pa konsultacija između njihovih ministara odbrane.
- Ovo je prilično neočekivani preokret - rekao je voditelj ruske konsultantske kompanije za poljoprivredu Sovecon Andrej Sizov, prenosi portal Ekapija.

- Nismo pokopali ovaj dogovor, ali nismo ni očekivali da će mu se Rusija tako brzo vratiti, jer nije bilo baš jasno kakve bi garancije Rusija mogla da dobije i koliko brzo će se to dogoditi. Ali, dobro, bravo Erdogane - zadovoljan je Sizov koji na svom Tviter profilu prikazao i kako se čitava situacija odrazila na cene pšenice koje su zbog ranije situacije bile skočile.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR