Glas Javnosti

NEMAČKA NAJVEĆI UVOZNIK: Vrednost izvoza škotskog viskija u 2022. prvi put premašila šest milijardi funti

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog oporavka nakon završetka pandemije covida-19, industrija škotskog viskija prošle godine je zabeležila značajan porast izvoza ovog popularnog alkoholnog pića. Vrednost izvoza škotskog viskija prošle godine je prvi put premašila šest milijardi funti, a azijsko-pacifička regija zamenila je EU kao najveće prodajno tržište, objavilo je Udruženje škotskog viskija.

Prema podacima Udruženja, izvoz škotskog viskija prošle je godine porastao za 37% na 6,2 milijarde funti (sedam milijardi evra). To je 1,68 milijardi funti više nego 2021. godine i 1,28 milijardi funti više nego u godini pre pandemije 2019.

Lani je značajno porasla prodaja Tajvanu, Singapuru, Indiji i Kini, rezimirala je izveštaj Udruženja nemačka agencija dpa, prenosi portal Ekapija.


Po količini prodatih pića Indija je prestigla dosadašnjeg lidera Francusku. Prošle godine u Indiju je isporučeno 219 miliona boca od 0,7 litara, u usporedbi s 136 miliona godinu pre. Škoti očekuju još veći rast izvoza u ovu zemlju zbog pregovora o britansko-indijskom sporazumu o slobodnoj trgovini. U Francusku je prošle godine izvezeno 205 miliona boca viskija (176 milijuna u 2021.).

Nemačka je i dalje među deset najvećih uvoznika. Vrednost izvoza u najveću evropsku privredu lani je iznosila 202 miliona funti (228,66 mil EUR) i porasla je za 36%. Obim izvoza škotskog viskija u Nemačku porastao je za 48% na 67 miliona boca od 0,7 litara u 2022. godini.


Prema rečima predsednika udruge Marka Kenta, oporavak industrije škotskog viskija u 2022. godini, među ostalim, pridonio je ponovnom otvaranju ugostiteljskih objekata na ključnim svetskim tržištima. Činjenicu da je industrija prvi put premašila granicu od šest milijardi funti nazvao je globalnom pričom o uspehu na koju mogu biti s pravom ponosni.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR