Glas Javnosti

NEMA VIŠE POVOLJNIH KAMATA: Nemačke firme sve teže dolaze do kredita

Svet
Autor: Glas javnosti

Banke su ne samo povećale kamatu na pozajmice, nego su i uzdržane pri njihovom odobravanju, tako da nemačka preduzeća sve teže dolaze do kredita, rekao je u četvrtak ekonomista instituta Ifo Klaus Volrabe (Klaus Wohlrabe).

Uticajni minhenski institut je svoju procenu takozvane kreditne barijere podigao na 29,9%, sa 24,3 procenta u decembru. U junu je ta stopa, koja opisuje udeo preduzeća koja su prijavila teškoće u pristupu kreditu, bila na 18,6%, prenosi DPA.
Ifo je sadašnju metodologiju obrade usvojio pre šest godina, tako da je precizno poređenje moguće samo od 2017. Prosečna stopa kreditne barijere u tom periodu je sa 15,7 skoro upola manja od januarske, piše portal Ekapija.

- Vreme povoljnih kamata je za sada prošlo - rekao je Volrabe i dodao da će "mnoge firme morati na to da se naviknu i da prilagode finansijsku strukturu".
Sužen pristup finansiranju posebno snažno pogađa ugostiteljsku branšu, iz koje je 67,7% firmi naletelo na barijeru. U metalskoj industriji stopa je na 49%.
Ni automobilski sektor sada nije u milosti banaka, pa nešto više od dve petine preduzeća iz sektora prijavljuje teškoće pri podizanju kredita.

Nasuprot njima, hemijska industrija nema tih problema, odnosno teškoće sa kreditnim odeljenima banaka ima samo 14,7% firmi.
Najteže je verovatno samozaposlenima koji se isto suočavaju sa natprosečnim teškoćama, jer "njima su bankarski krediti izuzetno važan instrument finansiranja - rekao je Volrabe.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR