Glas Javnosti

NEMA VIŠE DŽABE! Hoćete muziku na mobilnom, e ima da platite

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije donela je dopunu i izmene uredbe i sada će građani plaćati "muzički dinar" na mobilne telefone, laptop i desktop računari, kao i tablete.

Kako navodi N1 ovi uređaji su od sada na listi uređaja za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade po osnovu autorskih i srodnih prava. Pojednostavljeno rečeno - i na ove tehničke uređaje plaćaće se "muzički dinar", odnosno autorske naknade. Za sada je sigurno samo da će naknadu plaćati proizvođači i uvoznici. U kom procentu - još nije poznato.


Vlada Srbije usvojila je dopune i izmene Uredbe o utvrđivanju liste tehničkih uređaja i predmeta za koje postoji obaveza plaćanja posebne naknade nosiocima autorskog i srodnih prava. Nova uredba je 21. aprila objavljena u Službenom glasniku i na snagu stupa osam dana od dana objave.

Izmenama se broj uređaja na koje se odnosi ova uredba uvećava, pa su na spisku sada i: uređaji sa integrisanim hard diskom - desktop računari, laptopovi, TV sa hard diskom, DVD plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, Blu-ray plejer sa mogućnošću snimanja i sa hard diskom, zatim tableti, ali i - pametni telefoni.


U Organizaciji muzičkih autora Srbije SOKOJ kažu da je plaćanje takozvane posebne naknade koju plaćaju uvoznici i proizvođači uređaja i praznih nosača zvuka slike i teksta uobičajeno u većini država Evropske unije, pa i u našem okruženju.

- Reč je o zemljama u kojima postoji razvijena svest o autorskom i srodnim pravima, pa se ova naknada naplaćuje već decenijama unazad - ističu u SOKOJ.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od giga u 29.04.2022 17:24:30 h
     0 
JOŠ FALI TAKSA ZA WC PAPIR