Glas Javnosti

NEMA SAMO BEOGRAD VESIĆA: Pogledajte kako su SNS ŠTETOČINE betonom prekrile Srbiju (FOTO)

Društvo
Autor: Glas javnosti

Parkovi u gradskim sredinama trebalo bi da predstavljaju oaze mira koje su pune zelenila i osmišljene tako da građani u njima uživaju i odmaraju se.

Ipak, to nije slučaj u Srbiji gde je sve više gradskih parkova u kojima su platani zamenjeni sivim betonom. Stradaju stabla, zelene površine, fontane bez prava da se građani o svemu ovome izjasne pre nego što bageri ne stignu na teren.

Tako je nedavno na Instagram stranici Eko straža (eskostraza), koja prati sva aktuelna dešavanja u vezi sa životnom sredinom u Srbiji i svetu, osvanulo nekoliko fotografija koje savršeno ilustruju današnju vlast i njihovu ljubav prema betonu.


Na fotografijama se vide parkovi tri grada - Zrenjanina, Uba i Leskovca gde je beton zamenio zeleno drveće, travnjake i fontane.


Umesto toga, napravljene su ravne betonske površine sa ponekim stablom čisto da "razbiju monotoniju".

Građani nemaju gde leti na ovakvim površinama da se sklone od jakog sunca, a kamoli da uživaju u hladu nekog drveta.


Podsetimo, i beogradski Trg Republike je doživeo sličnu sudbinu kada je umesto zelenih površina i stabala ostao samo kamen.

Sa druge strane, evropske države, poput Holandije, se trude da gradsku sredinu učine što prijatnijom za stanovništvo i turiste, pa je na pomenutoj Instagram stranici naveden primer kako to oni rade. 


Ne samo da su gradovi zeleniji, nego je čak jedan deo saobraćajnice, najverovatnije u Amsterdamu, pretvoren u šetališnu zonu, dok je u jednom delu umesto puta napravljen kanal sa vodom. Zvuči neverovatno, ali je istinito.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR




od Dragovan u 25.04.2022 11:00:27 h
     0 
Glupo je odmah umesto parka da niknu zgrade. Da nebi bilo šoka i revolta, ovako polako.