Glas Javnosti

NEKI KOŠTAJU ČAK I MILION EVRA: U ovim delovima Novog Sada stanovi su najskuplji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ulice u Vojvodini u kojima su najskuplje neretnine su na Podbari i u užem centru Novog Sada, dok je trenutno najskuplji kvadrat oglašen na Novoj Detelinari, a vlasnik potražuje 8.035 EUR za kvadratni metar.

Generalno gledano u ulicama: Nikole Pašića, Miletićevoj, Radničkoj, Stražilovskoj i Maksima Gorkog stanovi su najskuplji. Prema rečima licenciranog agenta za prodaju i iznajmljivanje nekretnina Irene Elčić iz Status nekretnina najskuplji kvadrat je 3.500 EUR, a trenutno je za stan u Pašićevoj ulici od 150 kvadrata potrebno više od pola miliona evra.
- Ljudi koji žive i rade u inostranstvu a potiču iz Srbije su se interesovali za skuplje stanove, a velika je bila potražnja za stanovima u užem centru grada i među onima koji dolaze iz unutrašnjosti. Sama potražnja je dizala cenu. Ruse je ranije zanimala Sremska Kamenica, a bilo je potražnje za stanovima na Limanu, iako na toj lokaciji nema luksuznijih stanova jer je reč o starijim nekretninama - kaže Irena Elčić.

Međutim, ukazuje sagovornica Dnevnika, u poslednjih mesec dana vlada veliko zatišje. Stala je prodaja nekretnina.
- Imate oglašene stanove, ali i kuće koje koštaju više od pola miliona evra. Moramo biti realni, ko to može danas da kupi - kaže Irena Elčić.
I pored zatišja, u Novom Sadu je za više od milion evra u prodaji pet stanova, a nalaze se na Grbavici, u Ulici Cara Dušana i na Bulevaru oslobođenja. Vlasnici za 14 stanova potražuju više od 700.000 EUR. Reč je o novogradnji, luksuznim stanovima koji imaju više od 100 kvadrata, nalaze se u užem centru grada, a jedan je na Limanu četiri.
Visoke kamate koče prodaju
 
Agenti nekretnina pojašnjava da im iskustvo govori da je tržište nekretnina veoma turbulentno i da ga prati dosta nelogičnosti. Oni pretpostavljaju da kupci čekaju da cene stanova budu niže. S druge strane, na mirovanje na ovom nekada veoma aktivnom tržištu uticali su i nepovoljni uslovi za podizanje kredita, jer su kamate izuzetno visoke.
U Novom Sadu je u drugom kvartalu ove godine zabeležen pad broja kupoprodaje nekretnina i to za blizu 40%, što je najveći procenat u odnosu na celu Srbiju, pokazuje izveštaj Republičkog geodetskog zavoda.

Iako je zabeležen pad prodaje stanova, cene se nisu bitno menjale u odnosu na prošlu godinu. Ali, zanimljivo je to da stariji stanovi i dalje imaju "dobru cenu". Prosečna cena starijih stanova drži primat, pa je kvadrat u Novom Sadu dostigao 1.915 EUR, dok je prosek cena u novogradnji 1.733 EUR za kvadrat.
Maksimalna dostignuta cena u Novom Sadu za stariju gradnju nije prelazila 3.143 EUR, a u novogradnji 3.148 EUR po kvadratu. U drugom kvartalu ove godine u Novom Sadu je od kupoprodaje nekretnina prometovano 167,5 mil EUR, dok je u istom periodu prošle godine taj iznos bio 249,7 mil EUR.


Glas javnosti/ D05S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR