Glas Javnosti

SAMI PROIZVODE STRUJU! EPS potpisao prvi ugovor sa komercijalnim kupcem

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je da je zaključila prvi ugovor sa komercijalnim kupcem-proizvođačem električne energije iz obnovljivih izvora.

"EPS je 30. marta sa kompanijom ‘Gruner Serbian’ iz Vlasotinca zaključio ugovor o potpunom snabdevanju sa neto obračunom za period od 1. aprila 2022. do 31. decembra 2023. godine", navedeno je u saopštenju.

"Gruner Serbian" izgradio je solarnu elektranu na krovu proizvodnog objekta, instalisane snage 500 kilovata, a priključenjem te solarne elektrane kupac-proizvođač koristiće proizvedenu električnu energiju za sopstvenu potrošnju, a višak će isporučiti u elektroenergetski sistem.

Na taj način, značajno će biti umanjeni računi za preuzetu električnu energiju koju je "Gruner Serbian" kupovao na otvorenom tržištu. 

EPS je potpisao i ugovore sa domaćinstvima koja su podnela zahteve za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem i o njima odmah obavestio operatora distributivnog sistema, Elektrodistribuciju Srbije.

Sledeći korak je priključenje elektrane na elektroenergetski sistem, koji je u obavezi da uradi operator distributivnog sistema i to u roku od pet dana od zaključenja ugovora.

Nakon priključenja, u narednih pet dana, operator distributivnog sistema upisuje krajnjeg kupca u Registar kupaca–proizvođača. 

EPS je na svojoj internet stranici, na linku https://www.eps.rs/cir/snabdevanje/Pages/kupac-proizvodjac.aspx, postavio uputstvo "Kako postati kupac-proizvođač" i na njemu su objavljeni zahtevi za zaključenje ugovora o potpunom snabdevanju sa neto merenjem odnosno neto obračunom, kao i modeli ugovora o potpunom snabdevanju električnom energijom za kupce-proizvođače.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR