Glas Javnosti

NAJBIZARNIJI SLUČAJ KUPOVINE NEKRETNINE: Kupila stan na Senjaku za 100.000 EVRA, pa NESTALA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Jedan agent za nekretnine u Beogradu ispričao je najčudnije iskustvo u karijeri kada je stan prodat bez problema, ali je haos nastao u trenutku kojem se niko nije nadao.

Kupovina stana ume da predstavlja stres i napor zbog velike papirologije i pratećih administrativnih problema, ali se jednom agentu za nekretnine u Beogradu nikada nije desilo u karijeri da problem nastane tamo gde se najmanje očekuje - da novi vlasnik ne dođe po ključ i da prosto "nestane". Advokat agenta, Đorđe Popović ispričao šta se tačno dogodilo.


Majka je ćerci kupila stan od skoro 100.000 evra, ali kada je trebalo da dođu po ključ, nisu se pojavile. Nisu se ni javljale na telefon i to nekoliko dana, a sve pre toga je proteklo glatko i brzo.

"To se dešava u slučajevima kada kupac koji po ugovoru ima pravo da dobije ključeve po isplati kupoprodajne cene, to odbija. Iz samo njemu poznatih razloga. U tom slučaju prodavac može da se obrati sudu i zatraži otvaranje depozita u koji će predati ključ po donošenju sudskog rešenja. Na taj način će prodavac u potpunosti ispuniti svoju obavezu. A ključ će ostati u depozitu dok se kupac ili njegov naslednik ne pojave i preuzme ključeve od stana", kaže Popović.


U ovakvim situacijama koje su veoma retke, prodavac podnosi predlog sudu za otvaranje depozita čemu prethodi ispitivanje suda da li je stvarno došlo do "poverilačke docnje" (situacija kada kupac ne dođe da preuzme stan) nakon čega sud donosi rešenje o otvaranju sudskog depozita. Prvo se mora utvrditi da je prodavac ispunio sve dogovoreno.

"Od toga da je po dogovoru ispraznio stan, da su pozvali kupce da preuzmu stan i ključeve, platili sve zaostale račune, kao i da je s druge strane kupac uredno platio cenu po kojoj se stan prodavao", ističe Popović.


On objašnjava da jednog dana kada se kupac pojavi u sudu, on nema obavezu da objašnjava zašto nije preuzeo stan i ključeve prema ugovoru, zašto se nije javljao da da bilo kakvo objašnjenje. Jedina njegova obaveza je da plati sudske takse i troškove postupka jer nije preuzeo ključeve po dogovoru.

Kupac dobija sudsko rešenje i daje ključ sudu i ključevi se čuvaju na dalje u depozitu. Agentkinja koja želi da ostane anonimna nije, kaže, imala nikada ovakav slučaj.


"Uglavnom se kupcima žuri da što pre uđu u stan, posebno što ljudi Novu godinu vole da dočekaju u novom stanu. Ali da neko sve obaveze izmiri na vreme, uplati novac, prodavac ga primi na račun, a onda se kupci ne pojave niti jave da ne mogu da dođu iz nekog razloga po ključ, to mi se u praksi nije desilo. Ovo je prvi put", kaže agentkinja.

Zapratite naš TELEGRAM kanal za najnovije i najvažnije vesti

Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR