Glas Javnosti
posta

MOSKVA ODLAŽE DUGOVANJE MINSKU : Otplate duga na 10 godina

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Rusija će dozvoliti Belorusiji da odloži otplatu duga u ukupnom iznosu od 1,4 milijarde dolara na 10 godina, pri čemu će istovremeno utvrditi fiksne kamatne stope, prema nacrtu zakona koji je danas usvojila Duma, donji dom ruskog parlamenta.

Belorusija je početkom godine zatražila od Rusije da restrukturira i refinansira dužničke obaveze Minska za 2022. godinu, a Moskva će sve otplate i servisiranje beloruskih obaveza s dopsećem od marta 2022. do aprila 2023. pomeriti na period od 2028. do 2033, rekao je u Dumi Timur Maksimov, zamenik ruskog ministra finansija, prenosi Rojters.

Rusija će takođe fiksirati kamatnu stopu na 12 posto godišnje umesto ranije korišćene varijabilne stope vezane za prinose na ruske državne obveznica OFZ denominovane u rubljama, dodao je on piše Telegraf


Da bi ovaj predlog postao zakon, potrebno je da prođe treće čitanje, da ga odobri Gornji dom parlamenta, i da ga zatim potpiše predsednik Vladimir Putin.

Belorusija je saveznik Rusije u "specijalnoj vojnoj operaciji“ u Ukrajini koju je Moskva pokrenula u februaru, dodaje Rojters

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR