Glas Javnosti

Makron traži od Si Đinpinga da interveniše kod Putina

Svet
Autor: Glas javnosti

Francuski predsednik Emanuel Makron zatražio je danas od kineskog lidera Si Đinpinga da interveniše kod ruskog kolege Vladimira Putina kako bi ga ubedio da se vrati za pregovarački sto u cilju sprečavanja širenja rata u Ukrajini, saopštila je Jelisejska palata.

„Predsednik Francuske traži od Kine da doprinese slanju poruka predsedniku Putinu kako bi se izbegla eskalacija (rata u Ukrajini) uz poziv da se ozbiljno vrati za pregovarački sto”, navedeno je u saopštenju.

Makron je u Indoneziji gde je u toku samit lidera Grupe 20 industrijski najrazvijenijih zemalja sveta i zemalja u razvoju (G20).



Si je u razgovoru sa Makronom na marginama G20 „pružio podršku evropskim posredničkim naporima”, posebno francuskom predsedniku, i „veoma je odlučno ponovio” svoje protivljenje upotrebi atomskog oružja Rusa u Ukrajini, dodala je Jelisejska palata, prenosi Beta.

Predsednik Francuske je pozvao kineskog kolegu da ujedine snage protiv rata u Ukrajini, ističući da je „stabilnost” u svetu takođe u interesu Kine.

Makron i Si su razgovarali i o bilateralnim odnosima, dok predsednik Francuske planira posetu Kini početkom 2023. godine ukoliko to dozvole zdravstveni uslovi zbog virusa korona.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR