Glas Javnosti

MMF UPOZORIO: Globalni rast će ostati ispod tri odsto 2023. godine

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Međunarodni monetarni fond (MMF) saopštio je danas da će svetska privreda doživeti jedan od najslabijih perioda rasta u poslednjih nekoliko decenija i da će rast biti manji od tri odsto 2023. godine.

- Uprkos čvrstini tržišta rada i potrošačke potrošnje u većini naprednih ekonomija, kao i oporavku povezanom sa ponovnim otvaranjem Kine, očekujemo rast od manje od tri odsto za 2023. godinu - izjavila je generalna direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva pred diplomatama u Vašingtonu.

Prethodni izveštaj MMF-a o svetskoj ekonomiji, krajem januara, već je predviđao rast od 2,9 odsto u 2023. godini, prenosi portal Ekapija.


Georgijeva je dodala da će takav rast od oko tri odsto biti narednih pet godina.

Generalna direktorka MMF-a je rekla da prioritet treba da ostane borba protiv inflacije.

Ona je izrazila zabrinutost zbog stanja javnih finansija u većini zemalja, pošto je javni dug porastao skoro svuda u svetu, pod dejstvom pandemije korona virusa, a potom i zbog posledica ruske invazije na Ukrajinu.

Prema njenim rečima, izazovi na koje treba odgovoriti su značajni, posebno da bi se omogućila ekološka tranzicija zemalja u razvoju, čije se potrebe procenjuju na 1.000 milijardi dolara godišnje u narednih nekoliko godina.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR