Glas Javnosti

MMF ODLUČAN: Pogoršavaju se svetske ekonomske prognoze, teške godine globalno pred nama

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Svetske ekonomske prognoze se "pogoršavaju", izjavila je danas direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva navodeći kao glavne razloge rat u Ukrajini i "šokove na cene dobara" koje je taj rat izazvao.

MMF predviđa da kasnije ovog meseca objavi svoju revidiranu prognozu rasta na niže "istovremeno za 2022. i za 2023", rekla je Georgijeva uz objavljenu notu pod naslovom "Suočavanje sa pogoršanim ekomomskim izgledima: kako G20 može da odgovori".
Nota je pripremljena uoči sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja G20 koji se održava na Baliju u Indoneziji u petak i subotu.

- Kada se G20 sastao poslednji put u aprilu MMF je upravo revidirao na niže svoje prognoze svetskog rasta na 3,6% za ovu i iduću godinu, i tada smo kao upozorenje rekli da bi to moglo da se pogorša zbog potencijalnih budućih rizika - napisala je Georgijeva.
- Od tada, više tih rizika se konkretizovalo i intenzivirale su se brojne krize s kojima se svet suočava - dodala je ona, prenosi portal Ekapija.
Direktorka MMF-a rekla je da je inflacija viša od očekivane i da se proširila dalje od cena hrane i energenata.
U svojoj noti MMF upozorava da bi ta inflacija mogla da podstakne socijalne tenzije u pogođenim zemljama.
U dokumentu se navodi da se nastavlja tendencija ka usporavanju rasta i povećavanju inflacije. Kao uzroci za takvu situaciju navode se rat u Ukrajini, ali takođe i nove mere zatvaranja uvedene u Kini u borbi protiv širenja kovida-19, ili zaoštravanje monetarnih politika centralnih banaka u zemljama kao što je SAD.

Među glavnim razlozima za zabrinutost MMF je takođe naveo prehrambenu nesigurnost koja se "rapidno pogoršava", a najviše utiče na najsiromašnija stanovištva.
Kao način suočavanja sa tim problemima MMF zagovara nastavak multilateralizma i kao primer daje ukidanje nedavno uvedenih restrikcija na izvoz hrane.
- Produžena međunarodna saradnja je takođe potrebna da bi se okončala pandemija, dostigao nulti nivo emisije štetinih gasova do polovine ovog veka, podržale osetljive privrede i reformisalo međunarodno oporezivanje firmi - navodi MMF.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR