Glas Javnosti

MIŠKOVIĆ NIJE JEDINI! Srbija za 10 godina platila milijardu evra za kazne i penale

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Spor koji su Miroslav Mišković i njegov sin vodili i koji je rezultirao presudom kojom Srbija mora da im isplati 30 miliona evra, nije jedini koji se protiv Srbije vodi pred istom institucijom.

Reč je o jednom od šest sporova koji se protiv Srbije vode pred Međunarodnim centrom za rešavanje investicionih sporova Svetske banke (ICSID), poznatim kao Vašingtonska arbitraža.

Ukoliko Srbija bude morala da plati pomenuti novčani iznos Miškovićima, neće biti prvi put da to radi, ali ni poslednji. Sume koje država plaća su, piše Danas, svake godine sve veće.

Specijalni savetnik u Fiskalnom savetu Marko Milanović kaže za Danas da su rashodi za penale i kazne koje država mora da plati zbog izgubljenih sporova visoki i rastući i da je takav trend prisutan već 10 i više godina.

„Ukupan iznos davanja za ove namene dostigao je milijardu evra u poslednjih deset godina, što je zaista značajan budžetski trošak. Poređenja radi, toliko je koštalo izvođenje čitavog južnog i istočnog kraka koridora 10 ili višestruko veće od novca koji je izdvojen za četiri klinička centra“, ističe Milanović.

Fiskalni savet je, kako kaže, prepoznao taj budžetski rizik i ukazivao na to od 2014. godine.

Sagovornik Danasa kaže da je rast obima ovih rashoda nije bio praćen većom informativnošću budžeta, u smislu krajnje namene ovih sredstava.

„Nemamo prikaz svih sporova koji su plaćeni ili koji će tek biti plaćeni i ono što čudi jeste ne samo što se taj prikaz ne daje u budžetu, već i to što se detaljna realizacija ne prikazuje ni u završnim računima koji podrazumevaju već izvršene isplate“, ističe on.

Vrednosti kazni koje država mora da plati za sporove koje gubi pred međunarodnom arbitražom su se, kako kaže, poslednjih godina kretale između 10 i 30 miliona evra.

Poslednjih godina Srbija je izgubila spor protiv litvanske kompanije Arvi koja je kupila Azotaru, ali i protiv belgijske kompanije „Energozelene“ iz Inđije koja je 2014. godine koja je tužila Srbiju zbog sistematskih propusta da sprovede sopstvene propise u oblasti prerade životinjskog otpada što je ugrozilo održivost poslovanja njihove kompanije.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR