Glas Javnosti

NAJVEĆE POSKUPLJENJE U DECENIJI! Bogata Evropa troši na hranu pet odsto kućnog budžeta A EVO GDE JE NA LISTI SRBIJA!

Društvo
Autor: Glas javnosti

Cene hrane u svetu porasle su prošle godine za 28 odsto - najviše u protekloj deceniji.

U Srbiji je hrana takođe poskupela, a Vlada je situaciju pokušala da ublaži privremenim zamrzavanjem cena nekoliko osnovnih životnih namirnica. Na dugoročnom planu, to međutim, neće moći da spreči poskupljenja, jer ni cene energenata i sirovina neće padati, ocenjuju analitičari, proizvođači i brokeri, piše Euronews Srbija.

Ono što je zabrinjavajuće jeste to da bogata Evropa troši svega pet do 15 odsto kućnog budžeta na troškove ishrane tročlane porodice dok u Srbiji taj procenat iznosi čak 40 odsto.

Na veliki porast hrane pre svega je uticao porast cena energenata od 30 odsto a onda i klimatski faktori, objašnjavaju stručnjaci. Proizvođačke cene jesu značajno porasle, ali  to će se tek preliti na potrošačke cene. Iako Srbija jeste poljoprivredna zemlja, inputi se uglavnom uvoze.

Postoje objektivni faktori koji su doveli do povećanja cena u celom svetu,ali bi trebalo videti koliki je zapravo uticaj skupljeg prevoza ili proizvodnje da se baš toliko povećaju cene osnovnih namirnica kao što je slučaj u Srbiji", rekla je ekspert EU za konkurenciju Dijana Bajalović Marković

Ona naglašava da bi svakako jedna od mogućih mera bila to da se država odrekne akciza kada su u pitanju naftni derivati, i dodaje da je njihova cena oduvek veća u Srbiji nego u zemljama okruženja, upravo zbog velike akcize.

BONUS VIDEO: Ovo su stvarni rejtinzi političkih stranaka

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR