Glas Javnosti

MINISTARSTVO: RADIMO NA POBOLJŠANJU POLOŽAJA RUDARA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Briga države za rudare Javnog preduzeća Površinska eksploatacija uglja “Resavica“ nijednog trenutka nije dovođena u pitanje, o čemu najbolje svedoči više od 40 miliona evra subvencija godišnje kako bi ovo preduzeće moglo da funkcioniše, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije.

Ove godine, kako se navodi u saopštenju, na zahtev sindikata obezbeđeno je i jedno dodatno povećanje zarada, upravo u cilju poboljšanja materijalnog položaja rudara, posebno ceneći doprinos koji su rudari „Resavice“ dali u vreme kad smo se suočili sa problemima u snabdevanju ugljem naših termoelektrana.

Verujući da se svi problemi najbolje rešavaju dijalogom, a uzimajući u obzir realne mogućnosti države u vreme kad se ogroman novac izdvaja da obezbedimo sigurnost snabdevanja energentima, kao i subvencije koje se već izdvajaju za JP PEU „Resavica“, Ministarstvo, stoji u saopštenju, zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata i poslovodstva tog preduzeća, intenzivno radi na pronalaženju održivog modela kojim bi se rešio problem koje su izneli predstavnici zaposlenih u ovom javnom preduzeću.

– Država želi da pomogne i uvereni smo da put za poboljšanje položaja rudara vodi kroz saradnju i partnerski odnos ključnih činilaca u ovom procesu. Svi se nalazimo na zajedničkom zadatku da obezbedimo sigurnost snabdevanja energetskog sistema, gde i energetska preduzeća i država već imaju dovoljno poteškoća zbog energetske krize u Evropi i svetu. Verujemo da je put za dugoročno rešavanje problema u JP PEU „Resavica“ u optimizaciji proizvodnih procesa i modernizaciji proizvodnje koja je važna ne samo za povećanje ekonomskih parametara, već i za održivost proizvodnje i poboljšanje uslova rada rudara – navodi se u saopštenju.

Stav Ministarstva je da, kako se ističe, energetska tranzicija mora biti i finansijski održiva i socijalno pravedna.

Da podsetimo – rudari svih devet rudnika u sastavu “Resavice” obustavili su jutros rad zbog niskih zarada i najavili da će ostati u štrajku do ispunjenja zahteva.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR