Glas Javnosti

ZORANA MIHAJLOVIĆ O GASU: Nema krize, Srbija je spremna

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović kaže za RTS da tranzit gasa preko Bugarske ide sasvim normalno, ali da je Srbija spremna za svaku situaciju. Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, nabavila je i mazut, a ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske.

Ministarka je izjavila, povodom obustave isporuka ruskog gasa Poljskoj i Bugarskoj, da Srbija redovno dobija svoje količine.


- Bugarima jeste obustavljeno, ali tranzit ide sasvim normalno, što ne znači da nismo spremni za svaku situaciju - napominje Mihajlovićeva.

Juče su iz Bugarske stizale oprečne izjave premijera i ministra energetike oko tranzita za Srbiju. Premijer kaže da će se razmotriti tranzit, a ministar da se neće zaustavljati.

- Neće se dirati tranzit bar za sada. Uvek možemo da očekujemo takvu situaciju. Mi smo za to spremni - ističe ministarska za RTS.

Ako se to desi, navodi, Srbija ima u podzemnom skladištu gasa za više od mesec dana, zatim supstituciju gasa, najčešće mazut, a ako baš dođe do situacije da ničega nema, postoji mogućnost ograničenja isporučenih količina. Objasnila je da ruski partner može gas da pošalje i preko Mađarske.

 
- Srbija je spremna za svaku vrstu scenarija. Radimo na pripremi za zimsku sezonu, koja neće biti laka nikome u Evropi, posebno ne državama koje su 100 odsto zavisne od ruskog gasa, kao što smo mi. Razmatramo i alternativne rute, postoje slobodni kapaciteti Transgasa u Balkanskom toku od oko 10 odsto, što je blizu polovine naše godišnje potrošnje. Bulgartransgas ima slobodne kapacitete i turski operator može da transportuje te količine, koje će biti dovoljne za našu stabilnost - kaže Mihajlovićeva.

Država je ograničila cenu gasa za privredu do 1. maja na novembarskom nivou. Upitana hoće li se menjati uredba, ministarka kaže da se još rade analize.

- Na vreme ćemo reći ako budemo produžavali, verovatno da da. Ne bih da sad govorim jasno da li ćemo produžiti uredbu. Tek ćemo razgovarati i nakon analiza doneti odluku - kaže Mihajlovićeva.

Cene struje u Evropi rastu, dok privreda u Srbiji ima ograničenu cenu do juna.


- Srbija ima najnižu cenu elekrične energije u Evropi, nije realno da imamo ovu cenu, moramo da je uskladimo da to bude održivo i da EPS iz krize izađe na nogama, a ne na kolenima - rekla je Mihajlovićeva.

Ministarstvo, ističe, stoji uz EPS i smatra da su njihovi zahtevi realni.

- Ovo nije pitanje plata, već opstanka EPS-a -poručila je ministarka energetike.

Mihajlovićeva je, povodom navoda o malverzacijama u EPS-u, rekla da Ministarstvo ne može da ih proverava, ali da je podnelo dve krivične prijave i da nadležni organi to moraju da reše.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR