Glas Javnosti

MINISTARKA ĐEDOVIĆ: Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba gasa

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija iz Azerbejdžana može da obezbedi do trećine godišnjih potreba za gasom, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović. Ona je tokom radne posete Bakuu razgovarala sa ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Šahbazovim, ministrom ekonomije Mihailom Džabarovim, predstavnicima kompanije Sokar i predsednikom kompanije Azerenerdži Babom Rzajevim.

Ti razgovori, kako je istakla Đedović, značajni su za sprovođenje planova Srbije za diverzifikaciju izvora snabdevanja energentima i povećanje energetske nezavisnosti.

Dodala je da je sa Šahbazovim razgovarala o količinama gasa koje može Srbija da dopremi iz Azerbejdžana završetkom izgradnje interkonektora Bugarska Srbija, naredne godine, prenosi portal Ekapija.


- U budućnosti možemo očekivati i do trećine naših potreba za gasom upravo iz Azerbejdžana. Na sastancima je bilo reči i o planovima za izgradnju novog gasnog postrojenja u našoj zemlji. To su izuzetno važne teme jer nam omogućuju diverzifikaciju izvora snabdevanja i veći stepen energetske nezavisnosti u ovim neizvesnim vremenima - naglasila je Đedović.

U fokusu posete bila je i saradnja u oblasti električne energije i planirana gradnja podvodnog kabla ispod Crnog mora, za čiju je izgradnju nedavno potpisan sporazum između vlada Azerbejdžana, Gruzije, Rumunije i Mađarske.

 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR