Glas Javnosti

Menjaju se carinski postupci: Pre nego što paket doleti u Srbiju, znaće se šta s njim

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Pomoćnik direktora u Sektoru za carinske postupke u Upravi Carina Nataša Mirković izjavila je danas da su Uredbom o carinskim postupcima i carinskim formalnostima, koju je Vlada Srbije donela 25. decembra koja će se primenjivati od 1. januara, izmenjene bankarske garancije koje više nemaju vremenski rok trajanja.

"Trideset godina unazad sva privredna društva u Srbiji su svakih 12 meseci podnosila nove bankraske garancije. Od sada po novom postupku kada se izdaju nove bankraske garancije, to više neće biti potrebno. Jednom kada je dobijete, ona nema vremenski rok i nema potrebe dolaska u Upravu Carina", objasnila je ona .


Povodom ekspanzije internet trgovine i dugog čekanja poštanskih pošiljaka, Mirkovićeva je najavila da sredinom 2024. godine Uprava Carina kreće sa novom aplikacijom, najavnim podacima, i istakla da će pošiljke koje budu odabrane za kontrolu, još u trenutku dok lete prema Srbiji, jedine ići na carinske preglede, dok će sve druge pošiljke ići na dostavu.

S obzirom da se tokom praznika putuje češće nego obično, Mirkovićeva je podsetila građane da se pre putovanja na internet sajtu Uprave Carina mogu raspitati o obavezama koje imaju prilikom prelaska granice.


"Uvek je dobro kad ste putnik raspitati se o svim propisima države u koju putujete, pa tako i naše države. Na sajtu Uprave Carina postoje ozbiljni spiskovi gde imamo sve robe koje podležu određenim režimima, koje su to robe, u kojim količinama, gotovina, iznos gotovine. Putnici mogu da se raspitaju na internet sajtu Uprave Carina", navela je ona.




Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR