Glas Javnosti

Cene nafte pale ispod 79 dolara, trgovce brine potražnja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Cene nafte pale su danas na međunarodnim tržištima ispod 79 dolara jer su trgovce zabrinule naznake slabljenja potražnje u SAD-u.

Na londonskom tržištu posle podneva cena barela sa rokovima isporuke u februaru bila je niža za 1,02 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 78,63 dolara. Juče je trgovinu zatvorila sa gubitkom od 1,42 dolara.


Danas se aktivnije trgovalo barelima za isporuku u martu, po ceni nižoj za 92 centa, 78,62 dolara. Na američkom tržištu barel je pojeftinio za 82 centa, skliznuvši na 73,29 dolara. Juče je zatvorio trgovinu sa gubitkom od 1,46 dolara. Trgovce su juče zabrinule naznake slabije tražnje u SAD, nakon što su podaci udruženja proizvođača API-ja pokazali da su zalihe prošle nedelje porasle za 1,84 miliona barela. Analitičari su očekivali nagli pad u periodu predbožićnih putovanja.

Napadi u Crvenom moru


Tržište takođe pažljivo prati tenzije u Crvenom moru. Određeni broj nosača je počeo da preusmerava brodove oko Rta dobre nade zbog čestih napada jemenskih Huta, koji pokazuju podršku Palestincima u pojasu Gaze ometajući brodove koji su povezani sa Izraelom.


Ruta kroz Crveno more važna je i za transport nafte, ali je strah od rizika ublažila Rojtersova analiza rasporeda plovidbe danske brodarske kompanije Maersk, koja je pokazala da se sprema da većinu brodova vrati na uobičajenu rutu.

Šef izraelskog vojnog stožera: Rat će trajati mjesecima


SAD su najavile međunarodnu pomorsku koaliciju koja bi trebalo da štiti brodarstvo kroz Crveno more, ali mnogi saveznici oklevaju ili najavljuju povlačenje, otkrivajući podele oko izraelskog rata u Gazi i američke podrške Tel Avivu.


Načelnik izraelskog vojnog štaba Herci Halevi rekao je novinarima ove nedelje da će rat trajati "mesecima". Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) danas zbog praznika nije objavila cenu barela korpe nafte svojih članica. Prošlog četvrtka iznosila je 80,84 dolara.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR