Glas Javnosti

MANJI BROJ FARMI: Pokreće se globalna platforma za partnerstvo uzgajivača svinja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U 2022. broj svinja u Evropskoj uniji iznosio je 141,7 miliona, prema podacima Eurostata, ali dolazi do pada proizvodnje što je uzrokovano širenjem afričke svinjske kuge i porastom cena inputa. To je uzrokovalo otpuštanje radnika u ovom sektoru, ali i smanjenje proizvodnje stočne hrane.

Proizvodnja svinjskog mesa u Evropskoj uniji je u martu 2022. iznosila dva miliona tona, što je pad od 7% u odnosu na mart 2021. godine. Ukupna proizvodnja je manja za 5% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u prvom kvartalu iznosila 5,85 miliona tona, piše portal Ekapija.
Zato je 17 holandskih kompanija aktivnih u ovoj industriji potpisalo sporazum o strateškom partnerstvu. Udružili su svoje snage i znanje pa su stvorili potpuno novu globalnu platformu "Dutch Agribusiness Worldwide".

Njen cilj je da omogući da holandsko znanje i inovativnost u svim aspektima lanca proizvodnje svinja budu dostupni na globalnom tržištu.
- Imamo više od 300 godina iskustva za pružanje usluga međunarodnim partnerima koji žele da pripreme svoje poslovanje za buduće izazove - izjavili su osnivači ove inicijative, Mark Šipers, izvršni direktor Šiper grupe i Gudo Klein Gebink, generalni direktor EMEA Royal Agrifirm Group.
Partneri su odabrani na osnovu tri kriterijuma: da su globalno aktivni, inovativni i da je njihov rad održiv. U budućnosti planiraju da otvore centar kako bi na praktičan način svima približili inovacije i savremene tehnologije.
Manji broj farmi, ali veći broj grla
Broj svinja u Holandiji je 2000. godine iznosio oko 13,1 milion grla, a do 2021. taj broj se smanjio i sada je oko 11,5 miliona. Istovremeno se prepolovio broj uzgajivača, ali se povećao broj grla na farmama.

Registrovano je 3.500 uzgajivača. U odnosu na raniji period to je manje za 6,7% ili 278 farmi. Tome je doprinelo i nastojanje Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvaliteta hrane da uz pomoć subvencija smanje ukupan broj farmi. Najveće se nalaze u Limburgu i Severnom Brabantu s prosečno 5.300 odnosno 4.800 životinja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR