Glas Javnosti

Mađarska više ne daje gorivo po POVLAŠĆENIM CENAMA STRANCIMA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mađarska od petka uvodi zabranu točenja goriva u vozila stranih registarskih oznaka po povlašćenim cenama.

Šef kabineta mađarskog premijera Viktora Orbana, Gergelj Guljaš saopštio je posle sednice mađarske vlade u četvrtak da će od petka biti zabranjeno točenje goriva u vozila stranih registarskih oznaka po povlašćenim cenama.

"Granične benzinske pumpe služe benzinskom turizmu i tamo vidimo zloupotrebe“, rekao je Guljaš, obrazlažući odluku, a prenosi hvg.hu. Podsetimo, povlašćena cena benzina u Mađarskoj od početka rata u Ukrajini je nešto oko 1 evro po litru.

Što se tiče odredbe o oporezivanju ekstraprofita velikih kompanija koje posluju u Mađarskoj, Guljaš je rekao da vlada traži odobrenje od kompanija i banaka koje primaju, kako je rekao, "nepravedne ekstraprofite“. U ovoj situaciji, od njih se može očekivati da pomognu mađarskom narodu u odbrani zemlje, rekao je on. Država će finansirati smanjenje režijskih troškova i odbranu države od ovog poreza."Nećemo odbiti sve ekstraprofite, ali želimo značajan deo. Takva mera ima za cilj da zaštiti porodicu i daje garanciju da će planirani budžetski deficit biti ispunjen“, rekao je Orbanov šef kabineta.

Ministar finansija Marton Nađ precizirao je da će porez biti uveden u bankarski sektor, koji će biti predmet poreza na transakcije, a pogođeni će i sektori osiguranja, energetike, maloprodaje, vazdušnog saobraćaja i telekomunikacija. Izvesno je da se dodatni porez neće primenjivati na automobilsku industriju i kapitalne strane investicije, poput fabrike Lego. Savet za budžet ima deset dana da da mišljenje o budžetu, nakon čega ide u parlament na potvrđivanje.

Podsetimo, Orbanova vlada je na prvoj sednici proglasila vanredno stanje koje joj omogućava da donosi odluke bez odobrenja parlamenta, ali se državni budžet ne može proglasiti dekretom, pa će poslanici o njemu ipak glasati.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR