Glas Javnosti

LISTA ZEMALJA OD KOJIH NAJVIŠE UVOZIMO: Skoro 28 milijardi evra utrošeno na uvoz, a u prvih deset i komšije

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Srbija je u periodu od januara do septembra ove godine ukupno uvezla proizvode u vrednosti od skoro 28 milijardi evra (27,9), pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku. Iz kojih zemalja najviše uvozimo?

Na prvom mestu je, naravno, Kina. Iz ove zemlje smo za prvih devet meseci uvezli proizvode vredne čak 3,6 milijardi evra.


Drugoplasirana je Nemačka, koja je ujedno i najveći spoljnotrgovinski partner Srbije (ukupna razmena u ovom periodu vredela je šest milijardi evra). Uvoz nemačkih proizvoda u našu zemlju bio je vredan 3,3 milijarde evra.

Na trećem mestu je Rusija, a ovde nam je uvoz bio „težak“ 2,2 milijarde evra.

Sledi Italija, sa 1,9 milijardi evra.

Na petom mestu je Mađarska. Iz ove susedne zemlje od početka godine do septembra smo uvezli proizvode vredne 1,7 milijardi evra.

Šestu poziciju zauzela je Turska, odakle nam je uvoz vredeo 1,5 milijardi evra i ovo je ujedno i poslednja zemlja iz koje nam uvoz premašuje milijardu evra, pa tako sedmo mesto zauzima Poljska (870 miliona evra).

Slede Irak, Bosna i Hercegovina i Rumunija, odakle smo uvezli proizvode vredne 828,3 miliona, 785,1 milion i 736,4 miliona evra.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, najveće učešće u uvozu Srbije imao je Beogradski region (43,1%); slede Region Vojvodine (34,9%), Region Šumadije i Zapadne Srbije (13,0%), Region Južne i Istočne Srbije (8,4%), a oko 0,6% uvoza nije razvrstano po teritorijama. Ne raspolaže se podacima za Region Kosovo i Metohija.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR