Glas Javnosti

LEPE VESTI: Uz podršku GIZ-a i PKS posao za 125 tekstilaca u Raškom okrugu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U fabrikama tekstilne industrije Raškog okruga biće zaposleno još 125 radnika do kraja ovog meseca zahvaljujući finansijskoj podršci Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) obukama budućih tekstilaca, a u realizaciji Privredne komore Srbije i partnera na projektu kompanije Luss Textile.

Kroz program je prošlo i nekoliko povratnika iz inostranstva koji su rešili da nađu zaposlenje u Srbiji i nastave život u mestima svog rođenja, navedeno je na sajtu PKS.
- Projekat je počeo decembra prošle godine i tokom 12 meseci više od 125 polaznika obuke je prošlo proces edukacije sa obučenim trenerima kako bi bili osposobljeni za rad u tekstilnoj industriji - kaže Nemanja Jovanović iz Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS, prenosi portal Ekapija.

Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju finansirala je projekat sa gotovo 500.000 EUR, čime su obezbeđene neophodne mašine i oprema, kao i treneri koji su sproveli obuke u trening centru Privredne komore Srbije koji se nalazi u prostorijama kompanije Luss Tekstil u Draganićima nadomak Raške.
- Projekat je veoma koristan za lokalnu zajednicu jer, pored zapošljavanja radnika, obezbeđuje ostanak stanovništva u ruralnim područjima čime se sprečava migracija ka većim gradskim centrima - ukazuje Jovanović i dodaje da će obuke novih kandidata biti nastavljene.
- Trening centar biće na raspolaganju i nakon novembra kako bismo nastavili sa integracijom povratnika po readmisiji, ali i osnaživanjem ostalih ugroženih kategorija društva na lokalu - istakla je Marija Bogdanović, vođa globalnog projekta "Migracije za razvoj" (PME) u Srbiji.

Kako je dodala, ovaj projekat jedan je u nizu kojima GIZ radi na poboljšanju položaja građana koji se vraćaju iz inostranstva u Srbiju.
Partneri programa "Migracije za razvoj" pored PKS, su i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalna služba za zapošljavanje i Komesarijat za izbeglice i migracije. Program finansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj.
Nakon završetka projekta planirano je da tokom sledeće godine obuku u trening centru prođe još 75 polaznika, pa se očekuje da u 2023. godini bude ukupno 200 zaposlenih radnika u tekstilnoj industriji u Raškom okrugu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR