Glas Javnosti

KORONA UNIŠTILA NEMAČKI SAN: Izgubili 350 milijardi evra, potrošači PROMENILI NAVIKE!

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Nemačka privreda je od početka pandemije pretrpela ogromnu štetu, saopšteno je iz Instituta nemačke privrede u Kelnu, prenose svetske agencije.

"Od početka pandemije nemačka privreda izgubila je 350 milijardi evra dodatne vrednosti, najvećim delom zbog drastično smanjene privatne potrošnje“, stoji u izveštaju Instituta.

Kako se navodi, čak i ako BDP krajem 2022. dosegne pretpandemijski nivo, ostaje "ogromna razlika“ u poređenju sa pretpostavkom da do pandemije nikada nije došlo.

"Praznina nastala smanjivanjem dodane vrednosti i prihoda će se popuniti tek ako u nadolazećim godinama budemo svedoci snažnog privrednog rasta", navodi se u izveštaju.



Kako nemačka novinska agencija dpa saznaje, nova vlada za tekuću godinu računa sa privrednim rastom od svega 3,6 posto. Prethodna vlada je još u septembru polazila od stope rasta od 4,1 za 2022.

Godine 2021. je zabeležen privredni rast od 2,7 posto nakon što je 2020. smanjen za 4,6 posto.

Prema proračunima Instituta, u poslednje dve godine pandemija je zbog mera zatvaranja i poteškoća prilikom isporuka robe, dovela do smanjenja privatne potrošnje od 270 milijardi evra.

Ekonomisti sa Instituta kod potrošača primjećuju i "promenu ponašanja“.

"Građani su se iz straha od zaraze ustručavali od odlaska u bioskope i restorane čak i kada je to ponovno bilo moguće.

Novac je umesto toga završavao na štednji“, rekao je autor analize Mihael Gromling.

Takozvani "privredni mudraci", predstavnici vodećih nemačkih ekonomskih instituta, procenjuju da bi nakon normalizacije situacije sa protokom robe moglo da dođe do naglog oslobađanja zastoja u investicijama i potrošnji što bi moglo pozitivno da deluje na brzi oporavak privrede.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR