Glas Javnosti

Korona ubrzala tržište, navike kupaca se promenile

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srpske akademije menadžera (SAM) Dragoljub Damljanović izjavio je večeras da su se zbog pandemije kovida smanjili strateški horizonti u poslovanju, a da se tržište ubrzalo jer su se navike klijenata promenile i naglasio da je brzina ključni momenat.

On je na panel diskusiju o novoj i postkovid realnosti na tržištu rada, koje je SAM organizovao u hotelu "Metropol", naveo da održivost i ekologija postaju izuzetno važni u svim uspešnim firmama.

Ukazao je da čak "tradicionalno prljave firme", kao one koje proizvode struju od uglja i nafte, kao ključni element u svom razvoju vide održivost i zelenu ekonomiju i naglasio da je to trend koji je korona donela, piše Fonet.

Istakao je i da su trend u postkovid situaciji na tržištu rada potpuno nova očekivanja mladih koji dolaze da rade u kompanijama, kao i njihovi životni i poslovni prioriteti, ali i način na koji rade.

On je rekao da je mladima mnogo važniji kvalitet života nego posao kojim se bave, i objasnio da mladima posao služi da bi živeli što kvalitetnije i udobnije.

Druga vidljiva promena koju je doneo kovid je to što je mladima koji apliciraju za radna mesta vrlo važan održivi razvoj, odnosno ekologija, i da oni hoće da rade u firmama koje su potpuno ekološkin svesne.

Treći trend na tržištu je da mladi veoma brzo menjaju poslove, zbog čega je Damljanović upozorio da će poslodavcima biti "ogroman izazov" da ih zadrže.

I Predsednik Izvršnog odbora SAM Dragan Filipović potvrdio je da su se zbog kovida stvari na tržištu ubrzale.

Pominjući tržište osiguranja, on je naveo da se rok za sporovođenje neke strategije nije promenio zbog kovida i da je i dalje tri godine, ali da se broj proizvoda koji je za to vreme potrebno isporučiti udvostručio u odnosu na vreme pre pandemije.

Naveo je da su klijenti sve nestrpljiviji, da su se u pozitivnom smislu razmazili i da niko ne želi da dođe u neku osiguravajuću kuću i da dugo čeka na nešto.

Naglasio je da bez inovacija nema uspeha ni za jednu firmu, jer ko radi po starom i statičan je, makar bio i najuspešniji, već je zastareo, jer konkurencija ne stoji u mestu.

Ovom prilikom dodelje su diplome polaznicima prve Akedemije SAM, kojih je bilo 26 i tokom pet meseci kroz 19 predavanja unapređivali su znanja o menadžmentu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR