Glas Javnosti
posta

KOLIKO SRBIJA IMA ZALIHA ŽITA I ULJA: Direktorka udruženja "Žita Srbije" otkrila precizne podatke

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Vlada Srbije odobrila je 20.4.2022. mesečne kvote za izvoz po 150.000 tona pšenice i kukuruza, 20.000 tona brašna i osam miliona litara rafinisanog suncokretovog ulja.

Po zahtevu će moći da se traži odobrenje za izvoz maksimalno 20 odsto odobrenih količina po grupi proizvoda na mesečnom nivou. U slučaju da izvoznici ne izvezu ili prekorače odobrene količine, narednog mesece neće moći da podnesu zahtev za izvoz.

O izvozu žitarica, zalihama i proizvodnji govorila je direktorka udruženja "Žita Srbije" Sunčica Savović u Jutarnjem programu Kurir televizije.


- Zbog zabrane izvoza pšenice i kukuruza a zatim i ograničenja izvoz se znatno sporije odvijao. Dva meseca je izvoz bio totalno obustavljen. Mi ulazimo u novu tržišnu godinu za pšenicu sa zalihama koje nisu bile na tom nivou poslednjih četiri, pet godina. Protekle godine smo imali rekordni broj zaliha. U međuvremenu smo izvezli nešto preko 1.100.000 tona. Trenutno imamo zaliha malo preko 900.000 tona pšenice. Imamo u najavi probleme u skadišćenju. Srbija proizvodi mnogo više nego što je domaćem tržištu potrebno. Što se ulja tiče, isto je problematično. Skladišta naših ulja su pretrpana a ulja gube svojstva tokom stajanja - rekla je Savović i dodala da je naš najveći kupac žitarica Koreja.

Udruženje "Žita Srbije" tražilo je mesečnu kvotu od po 350.000 tona za pšenicu i za kukuruz za sve destinacije, isključivo za ugovore potpisane do 9. marta ove godine, pre zabrane izvoza i isključivo za stari rod.

Drugi zahtev je bio da kvotu za izvoz suncokretovog ulja, rafinisanog i nerafinisanog utvrdi Ministarstvo poljoprivrede, a ona bi obuhvatala sve ugovore Udruženja i količine koje su uljare dostavile preko svog udruženja.

Među zahtevima je i da izvoz pšeničnog brašna i prekrupe i griza od kukuruza bude slobodan.

Udruženje je tražilo i ukidanje carina na uvoz pšenice i kukuruza na neodređeno vreme prenosi kurir.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR