Glas Javnosti

OD PETKA TRŽIŠTE PREPLAVLJENO ŠEĆEROM: Sad ga ima i više nego što je potražnja, špekulanti probali da varaju

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Proizvođači šećera od petka isporučuju marketima količine koje značajno premašuju potrebe tržišta.

Nestašicu slatkog zrna u standardnoj ambalaži od jednog kilograma izazvao je špekulant iz Kolubarskog okruga. On nije puštao u prodaju to pakovanje koje je bilo jeftinije, a plasirao je skuplji šećer u rinfuzu.

Ovo je juče objasnio državni sekretar u Ministarstvu trgovine, Uroš Kandić, ističući da će se narednih dana situacija popraviti. Oba proizvođača će isporučivati do 400 tona šećera, a u normalnim situacijama se troši 260 tona, prenose Novosti.


Zbog zloupotreba koje su utvrđene, Vlada je u četvrtak usvojila uredbu kojom se maksimalna maloprodajna cena kristal šećera po kilogramu, u svim pakovanjima, ograničava na 89,99 dinara. Taj propis se primenjuje od juče.
Iz trgovinskih lanaca poručuju da šećera ima dovoljno i da nema nikakve potrebe da građani prave zalihe.

- I dalje je velika jagma, potrošači kupuju prekomerno - ističu u upravi jednog poznatom megamarketa. - Svakoga dana nam stižu šleperi, povlačimo sve potrebne količine, nema razloga za paniku, sve dolazi regularno.

U pojedinim beogradskim marketima reporteri "Novosti" nisu našli najtraženije pakovanje šećera od jednog kilograma. U trgovinskim lancima objašnjavaju da do takvih situacija dolazi, jer građani nepotrebno kupuju velike količine i čim napune rafove, oni ih isprazne. Zato se dešava da na pojedinim mestima ima, a na drugim nema ove namirnice.

- Šećer stiže svakoga dana, ali odmah se razgrabi, to je strašno koliko kupuju - priča  prodavačica u jednom marketu. - Sada svi navodno prave džem i sok od zove, a zovu nikad u životu nisu videli.

U nekim prodavnicama, u kojima nema šećera u standardnom pakovanju od jednog kilograma, ima ga u praktičnoj, luksuznijoj ambalaži sa posebnim zatvaračem, a njegova cena se značajno razlikuje od marketa do marketa i kreće se od 140 do 180 dinara. Takođe, na rafovima uglavnom ima ove namirnice u prahu, u kesama od 250 grama i pola kilograma, i košta 93 i 178 dinara.

U jednom marketu nisu imali nijednu vrstu šećera, ali su prodavci rekli da će biti od ponedeljka. Potrošači iz Vranja su nam javili da su rafovi jednog trgovinskog lanca od juče puni ove namirnice.


Prema rečima državnog sekretara, cena šećera je uredbom Vlade ujednačena za sva pakovanja, tako da više neće potrebe za enormnom kupovinom te namirnice u ambalaži od kilogram, što je bila do sada situacija.

- U prvih 20 dana maja i više od 200 odsto je porasla tražnja za tom vrstom šećera - rekao je Kandić za RTS.
- Zajedničkom akcijom nadležnih inspekcija, policije i drugih državnih organa utvrđeno je da je kod jednog veletrgovca iz Kolubarskog okruga na lageru uskladišteno 2.000 tona šećera u pakovanju od jednog kilograma. On je bio jedan od ključnih faktora za nestašicu te namirnice.


To je, kako dodaje, desetodnevna potreba cele naše zemlje za pakovanjem šećera od kilogram, a za deo Srbije koji je on snabdevao, to je količina koja premašuje mesec dana.
On objašnjava da je u kontroli utvrđeno da je taj veletrgovac u prethodnih mesec dana izbacio svega oko 25 tona pakovanja te namirnice od kilogram, što je jedan šleper otprilike. A ostalih ambalaža, odnosno šećera u rinfuzu, koji su bili i do 30 dinara skuplji, plasirao je deset puta više i špekulativnim aktivnostima izazvao poremećaj na tržištu.

- Ta firma je, osim u skladištima, imala šećer i kod proizvođača, oko 30.000 tona - precizirao je Kandić. - Ova količina predstavlja desetinu ukupne proizvodnje u Srbiji na godišnjem nivou, a najveći problem je što taj šećer nije pušten u prodaju. 

UN: U SRBIJI DOVOLJNO HRANE

STALNA koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob upozorila je da će naredne zime biti nestašica hrane i porasta broja gladnih u svetu, ali da se taj scenario ne očekuje u našoj zemlji:
- Srbija je samodovoljna kada je reč o proizvodnji i snabdevanju hranom. Najveću pretnju ove godine, pored cene đubriva, predstavlja suša.

TRGOVCI

U jednom marketu su uspešno zakamuflirali da imaju šećer u standardnom pakovanju od jednog kilograma. Verovatno, u nameri da bude manje vidljiva, i da potrošači ne bi ispraznili rafove, šećer su složili samo u dva reda. I to između mleka i grickalica što nikada nije bilo mesto za slatko zrn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR