Glas Javnosti

KO ŽELI DA RADI OD KUĆE, 20 ODSTO MANJA PLATA: Ova firma uvela NOVA PRAVILA

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Akademske studije pokazuju da rad na daljinu može povećati produktivnost, ipak, poslodavci mu nisu naročito naklonjeni.

Londonska advokatska firma ponudila je osoblju mogućnost da stalno radi od kuće, ali ta pogodnost ima svoju cenu.

Iz Stephenson Harvood kažu da će omogućiti zaposlenima da rade na daljinu, ali će im platiti 20 odsto manje od njihove trenutne plate. Od početka pandemije, ne jenjava debata o tome ko dobija, a ko gubi kada osoblje radi od kuće.


Zaposleni štede vreme i novac, ali i poslodavci mogu da uštede na poslovnom prostoru i ostalim troškovima. Neki tvrde da su radnici manje produktivni kada su kod kuće, "bez nadzora", te žele da ih vrate u ofis što pre.

S druge strane, bilo je i primera gde poslodavci nadomešćuju radnicima rashode vezane za struju, odnosno trošenje struje u radu od kuće. Istina je, zasigurno, negde između.

Akademske studije pokazuju da rad na daljinu može povećati produktivnost, prenosi BBC. Mnoge firme iz privatnog sektora su otkrile da hibridni rad, koji omogućava kombinaciju kućnog i kancelarijskog posla, oslobađa prostor i poboljšava zadovoljstvo osoblja.


Stephenson Harvood kaže za britanski servis da je zaposlio neke udaljene radnike izvan Londona tokom pandemije, za niži platni paket, koji odražava niže troškove jer nema putovanja do ovog grada. Ali, ako moraju da odu u kancelariju, takvi radnici mogu da zahtevaju putne troškove, rečeno je, piše Telegraf.

Kompanija sada proširuje opciju rada na daljinu i na postojeće osoblje, ali i primenjuje razliku u platama između dva paketa. Izbor stalnog rada na daljinu dostupan je svim zaposlenima, ali ne i partnerima u firmi.

Novokvalifikovani advokat, na primer, počinje sa platom od 90.000 funti u advokatskoj kancelariji. S druge strane, za rad od kuće bi dobio 72.000 funti. Ipak, iz firme navode da su šanse za to male, jer pozicija "svežeg" advokata zahteva iskustvo u kancelarijskom okruženju.


Portparol kompanije je rekao da trenutna politika, gde ljudi mogu da biraju da rade od kuće do dva dana nedeljno, odgovara mnogima - od 1.100 zaposlenih u kancelarijama u Londonu, Parizu, Grčkoj, Hongkongu, Singapuru i Južnoj Koreji.

Akademik sa Univerziteta Stenford, Nikolas Blum, procenjuje da će nakon pandemije oko 10 odsto zaposlenih raditi potpuno na daljinu. On tvrdi da bi kućni rad mogao povećati produktivnost, suziti regionalne nejednakosti i pomoći zaposlenima da steknu veću fleksibilnost.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR