Glas Javnosti

KLIMA UREĐAJI BUKVALNO JEDU STRUJU : Postoji par trikova kako da umanjite račun

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Zbog klima uređaja u stanu račun za struju može da skoči i za 7.000 dinara, a majstori su često prebukirani. Očajni na početku meseca kada stignu računi, šta je neophodno preduzeti da umanjite račun

Važno je da znate kako pravilno da ih korisite i zapravo - uštedite na struji.

Računica kaže da građani koji domove rashlađuju deset i više sati, svakog dana, skoro da bi mogli da dupliraju mesečni trošak za struju. "Pirkanje" iz klime, kada bi se ostalo u "zelenoj" tarifi, koštalo bi nepune 2.000 dinara mesečno, ali za one koji troše samo "crvene" kilovate i čak 7.680 dinara.


Stručna lica zadužena za struju napominju da bi idealno bilo da temperaturu podesite na na 26 stepeni, bez spuštanja na 22, jer se tako može uštedeti i do 50 kWh.

Preporučuje se za uštedu i što manje paljenje svetla jer preko sijalica uveče dodatno i greju vazduh, zatvaranje prozora kad su najveće dnevne temperature, manje korišćenja uređaja poput televizora koji isijava toplotu, pogotovo ako radi nekoliko sati, a dobra rešenja su i ventilatori prenosi Telegraf Biz

Potrošnja klima-uređaja zavisi od njegove snage, režima rada, vrste kompresora, starosti, energetskog razreda.


Prema ranijoj računici, jedan sat rada klime "dvanaestice" mesečno troši od 30 do 40 kilovat- sati, zavisno od energetskog razreda, što je od 192 do 768 dinara. Ukoliko ta klima radi deset sati dnevno, znači da je račun "teži" od 300 do 400 kilovat-sati. U višoj, dnevnoj, "zelenoj" tarifi to je od 1.920 dinara do 2.560 dinara.

Ukoliko je potrošač u "plavom", ovaj tempo hlađenja će ga koštati od 2.880 dinara do 3.840. Ko jeušao u "crvenu" tarifu deset sati klime, mesec dana, platiće od 5.760 do 7.680 dinara. Računica je manja, ukoliko građani klime pale noću, jer se tada kilovat-sat plaća od 1,6 dinara u "zelenoj", preko 2,4 u "plavoj", do 4,8 dinara u "crvenoj" zoni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR