Glas Javnosti

KALENDAR PORESKE UPRAVE: Estrada prva na redu, ima rok još dva dana

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Opširan spisak poreskih obaveza i striktnih rokova za njihovo izmirivanje odnosi se isključivo na pravna lica.

Poreska uprava objavila je kalendar izmirivanja poreskih firmi za april, a rok za izmirivanje prve ističe već u sredu, 5. aprila, kada stižu obaveštenja o zaključenim ugovorima po osnovu estradnih programa, kao i izveštaji o zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

Rok za podnošenje poreske prijave i plaćanje poreza na premije neživotnih osiguranja, kao i podnošenje poreske prijave i plaćanje PDV za prethodni mesec od strane poreskog dužnika iz člana 10. Zakona o PDV, ističe 10. aprila, prenosi portal Telegraf.


Osam dana kasnije, 18. aprila ističe rok za plaćanje akontacije poreza na prihode od samostalne delatnosti, podnošenje poreske prijave i poreskog bilansa od strane preduzetnika i preduzetnika poljoprivrednika za utvrđivanje poreza za 2022. godinu, kao i za plaćanje razlike poreza na prihod od samostalne delatnosti utvrđene po konačnom obračunu za 2022. godinu. Istog dana plaća se i porez na prihod od pružanja ugostiteljskih usluga za prvi kvartal ove godine.

Do tog datuma neophodno je platiti i doprinose na prihode od obavljanja samostalne delatnosti, doprinose za sveštenike i verske službenike, domaće državljane zaposlene u inostranstvu i inostrane penzionere.

Do tada je potrebno i podneti poresku prijavu, platiti doprinos za obavezno socijalno osiguranje za osnivače, odnosno članove privrednog društva, kao i poresku prijavu i platiti PDV za prethodni mesec, podneti obrazac PID PDV 1 za mart mesec, te poresku prijavu i platiti PDV za prvo tromesečje ove godine.


Do 18. aprila podnosi se i obrazac za PID PDV 1 za prvo tromesečje, ako je obveznik tada ispunio jedan od kriterijuma za sticanje statusa obveznika PDV koji pretežno obavlja promet dobara u inostranstvo, plaća se akontacija poreza na dobit pravnih lica, zatim akciza za drugu polovinu meseca, podnosi se poreska prijava za obračun akcize za prethodni mesec kao i prijava o obračunu akcize na struju.

Poslednja aprilska obaveza jeste plaćanje obračunate akcize za prvu polovinu meseca, što je neophodno uraditi do 28. aprila.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR