Glas Javnosti

KAKVA NAM JE SUDBINA? Da li će pridošli Rusi istisnuti Srbe sa tržišta nekretnina?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kako je rat između Rusije i Ukrajine potrajao mnogo duže nego što je iko očekivao, u Srbiju je pristigao veliki broj državljana ove dve zemlje koji ne žele da učestvuju u sukobu. Porast broja migranata, doveo je do sve češćeg pominjanja rasta cena iznajmljivanja nekretnina, naročito u Beogradu, a počinje da utiče i na cene pri prodaji nekretnina.

Kaća Lazarević, agent za nekretnine, kaže za Danas da ponuda trenutno ne zadovoljava tražnju, odnosno da se nekretnine ili brzo izdaju ili brzo prodaju.
– Investitori ne mogu da postignu da izgrade onoliko koliko se stanovi traže, a sada i Rusi počinju sve više da kupuju stanove. Građani onih zemalja s kojima Srbija ima reciprocitet, mogu da kupuju nekretnine uz dokumentaciju koja je najčešće samo kopija pasoša – kaže Lazarević.

Pridošlih Rusa koji su se odvažili na kupovinu stanova, kako dodaje Lazarević, još nema mnogo. Međutim, kupci već sada počinju da osećaju pritisak i strahuju da bi ova inostrana konkurencija mogla istisnuti građane Srbije sa tržišta nekretnina – u Srbiji.
Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, kaže da bi trebalo doći do zaštite nacionalnih interesa, tačnije, da bi bilo logično da se zaštiti potrošač koji je državljanin naše zemlje, i da je to moguće bez ugrožavanja slobodnog tržišta, piše portal Danas.
– Treba obratiti pažnju i na migracije koje su spolja, kao i na migracije unutar države. Normalno je da ljudi iz manjih sredina idu u veće gradove u potrazi za poslom ili na studije. Njima treba obezbediti da budu konkurenti na našem tržištu – rekao je za Danas Bogosavljević.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR