Glas Javnosti

KAKO ĆE OVO IZGLEDATI U PRAKSI? Frilenseri mogu da sačekaju i onlajn prijave porez

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Startuje primena novog modela samooporezivanja frilensera, a u drugom kvartalu stiže i portal za prijavu poreza. Ivan Radak iz NALED-a kaže za RTS da svi frilenseri mogu da sačekaju da počne da radi portal, pa tek onda da prijave porez. Neće morati da plate kamatu zbog toga, napominje Radak.

U Srbiji ima oko 10.000 frilensera, odnosno toliko ih je registrovano. Oni ostvaruju prihode tako što sarađuju sa fizičkim licima, domaćim ili stranim, i sa stranim firmama.

- Došao je trenutak da frilenseri po novom modelu prijave i plate porez za prvi kvartal i to bi morali da učine tokom aprila, ali doneta je odluka da mogu da pričekaju do početka rada portala, preko kojeg će to moći da urade elektoronski - kaže Ivan Radak iz Naleda, prenosi portal Ekapija.


Početak rada portala Frilenseri očekuje se u drugom kvartalu.

- Tada će moći elektronskim putem da se prijave na osiguranje, dobiće jednostavnu uplatnicu, sa jednim računom, jedan iznos uplaćuju i tako rešavaju sva pitanja oko poreskih obaveza - objašnjava Radak.

Kamate neće biti za one koji prijave i uplate porez u roku od 30 dana od početka rada portala Frilenseri.

Razlika u prijavama


Frilenseri koji to žele, prijavu mogu da podnesu već danas na postojećoj PP OPO prijavi ili da sačekaju početak rada portala i novu PP OPO-K prijavu.

- PP OPO poreska prijava postoji odavno i može da je koristi onaj ko već sada želi da prijavi i plati porez za prvi kvartal, a PP OPO-K je prijava koja će se popunjavati putem protala - navodi Radak.


Ove dve prijave su iste u gornjem delu gde su osnovni podaci, a u donjem delu je druga prijava jednostavnija.

- U PP OPO prijavi ste morali da unosite šifru svake vrste prihoda i broj dana i broj sati i osnovicu za porez i osnovicu za doprinose, a kod PP OPO-K je prijava jednostavnija, unosite samo iznos ostvarenih prihoda i zaokružujete da li hoćete model 1 ili 2 i da li ste zdravstveno osigurani - objašnjava Ivan Radak.

Kom frilenseru odgovara opcija 1, a kom opcija 2


Prilikom prijave poreza u svakom kvartalu možete da izaberete da li porez plaćate po opciji 1, ili opciji 2, u zavisnosti od ostvarenih prihoda.

- Mi smo pravili računicu i videli da je granica negde oko 160.000 dinara. Ako zarađujete 153.000 tokom meseca, bolja je opcija 1, imaćete niži porez, a ako ste iznad tog nivoa, bolja vam je oopcija 2 - pojašnjava Radak.

Porez je sada oko 20% za opciju 2, a bio je preko 40, dok je za početne iznose oko 6 ili 7%.

Koje su još prednosti portala Frilenseri


Na portalu Frilenseri korisnici će moći i da procene da li su zaista frilenseri, odnosno da li se mogu oporezivati prema tom modelu.

Portal će sam izbacivati i koja je opcija najpovoljnija za korisnika nakon što popuni polja o tome ko je isplatilac, u kom je statusu korisnik (zaposlen, nezaposlen, student, penzioner), da li je rezident, da li ima zdravstveno osiguranje.

Portal će, bez obzira na to u kojoj je valuti unet iznos prihoda, obračunati porez u dinarima.

- Na portalu možete otvoriti svoj nalog i tu da redovno unosite svoje prihode i sistem to sve obradi. Vrlo je jednostavno,s vako može to da koristi - rekao je Radak.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR