Glas Javnosti

KADA ĆE EVROPA POSTATI NEZAVISNA OD RUSKOG GASA: Putinov zvaničnik odgovorio na ključno pitanje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Mala je verovatnoća da će Evropska unija u narednih pet do 10 godina potpuno zameni naftu i gas iz Rusije, s čim se slažu ključni igrači industrije, piše potpredsednik Vlade Rusije Aleksandar Novak za list "Energetska politika".

On je podsetio da su SAD uvele embargo na uvoz ruskih energenata (osim uranijuma). Nakon toga je Velika Britanija saopštila da će do kraja 2022. godine prekinuti uvoz nafte i naftnih derivata iz Rusije, a i Poljska želi da odustane od ruske nafte do kraja ove godine. Evropska unija se do sad uzdržava od kolektivnog embarga na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

- Ključni igrači industrije slažu se da je mala verovatnoća da će biti moguće da se ruska nafta i gas u potpunosti zamene u narednih 5-10 godina - ocenjuje Novak.


Po njegovom mišljenju, u današnjoj kriznoj situaciji Evropljani su primorani da pribegavaju najnesavremenijim izvorima energije.

- Na primer, stanovnici Nemačke u svetlu naglog skoka cena prirodnog gasa počeli su masovno da prave zalihe drva za ogrev - napisao je Novak, istakavši da je Evropa sama stvorila turbulentnost na tržištu energenata svojim sankcionim postupcima protiv Rusije.

Po njegovom mišljenju, danas teško da postoji razumna alternativa ruskim resursima u Evropi.


- S obzirom na udeo Rusije na tržištu postaje očigledno da je nemoguće govoriti o garanciji energetske bezbednosti Evrope bez ruskih energenata. Stoga sada sudbina evropske industrije i udobnost građana EU u potpunosti zavise od racionalnosti odluka rukovodilaca zemalja EU - poručuje Novak.

Prema rečima potpredsednika ruske Vlade, SAD i Velika Britanija su poslednjih godina tvrdile da smanjuju zavisnost od ruskih energenata, ali statistika govori upravo suprotno.

Novak je istakao da je udeo ruskog gasa u ukupnom uvozu Velike Britanije skočio je od nula 2017. godine na više od šest odsto 2021. godine.


Sa druge strane, udeo ruske nafte u uvozu SAD iznosi oko osam odsto, a u uvozu Velike Britanije – šest odsto. Sjedinjene Američke Države su u periodu od 19. do 25. marta povećale uvoz nafte iz Rusije za 43 odsto u poređenju sa nedeljom ranije.

Novak takođe ističe da je udeo ruskog dizel goriva u ukupnom uvozu Velike Britanije od 2011. do 2019. godine, prema podacima "Evrostata", porastao sa 16 odsto na 34 odsto. Pored toga, povećan je uvoz uglja iz Rusije u Veliku Britaniju: sa 27 odsto 2016. na 43 odsto 2021. godine.

Istovremeno, Velika Britanija planira da do kraja ove godine u potpunosti odustane od ruskog uglja.

Novak je takođe podsetio da su neviđene cene gasa energenata u martu bile munjevita reakcija na neizvesnost, izazvanu antiruskim sankcijama od strane neprijateljskih zemalja.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR