Glas Javnosti

JOŠ JEDNA PROBLEMATIČNA INVESTICIJA? RADNICI STRAHUJU, pravi se spisak VIŠKA ZAPOSLENIH, neki već ostali bez posla

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U kompaniji “Gruner” u Vlasotincu nastavljaju sa smanjenjem broja radnika.

Posle sporazumnog raskida radnog odnosa pre dva meseca sa oko 30 zaposlenih, koji su taj čin nazvali otkazima, preduzeće „Gruner“ iz Vlasotinca otpustiće još oko 70 radnika, javljaju iz ove fabrike, a potvrđeno je Jugmedii i iz ove nemačke kompanije.

Ovoj firmi Jugmedia je poslali smo dopis sa nizom pitanja, između ostalog i ono da li je tačno da će višak biti 67 radnika, ali u odgovoru se ne navodi broj. Međutim, zaposleni tvrde da je već 64 radnika poslato na godišnje odmore i da im je rečeno da se više ne vraćaju. „Među njima su i poslovođe i majstori“, kaže jedan od njih.

U saopštenju menadžmenta Grunera se kaže:

„Menadžment kompanije je do maja meseca ove godine pokušavao da se izvuče iz ekonomske krize koja je zadesila sve kompanije i da sačuva sve svoje zaposlene. Međutim, zbog nedostatka tražnje i smanjene proizvodnje došlo je do potrebe da se smanji određeni broj radnika zbog nedostatka posla.

Preduzeće Gruner Serbian doo je u skladu sa Zakonom donelo Predlog programa za rešavanje viška zaposlenih i primenom zakonom predviđenih kriterijuma izvršilo evaluaciju zaposlenih i donelo listu zaposlenih koji predstavljaju višak, a sve uz saradnju i uz mišljenje Nacionalne službe za zapošljavanje, koja je pratila ceo postupak.


Sa svakim zaposlenim je obavljen pojedinačni razgovor, radi pružanja svih potrebnih obaveštenja i informacija. Lista zaposlenih je objavljena na oglasnoj tabli preduzeća.

Svim zaposlenima u skladu sa Zakonom biće isplaćena otpremnina, zaposlenima koji nisu iskoristili godišnji odmor biće omogućeno da isti iskoriste ili će im se isplatiti naknada štete za neiskorišćeni godišnji odmor, biće im isplaćene i sve druge naknade i zaostala primanja koja im pripadaju po osnovu radnog odnosa.

Svi zaposleni imaju prava da se jave za ostvarivanje svojih prava kod Nacionalne službe za zapošljavanje.

Nadamo se da će u ovoj situaciji i mediji imati razumevanja, da ne vrše dodatni pritisak, kako za zaposlene, tako i za poslodavca, jer ovakve odluke spadaju u najteže za donošenje“ – saopšteno je iz kompanije “Gruner”.

Neki od zaposlenih su Jugmedii poslali spiskove sa oglasnih tabli i tamo su imena oko 90 posto zaposlenih, ali kažu da spisak onih koji odlaze još nije postavljen.

„Jednostavno, vidi se da nema posla. Žene koje su do juče radile za mašinama sada čiste pogone i metu dvorište, a neki od muškaraca rade na uklanjanjanju proizvodnog otpada“, priča ovaj radnik.

Kaže da je neizvesnost najgora i da svi žive u strahu od otkaza jer u Vlasotincu ne postoji druga firma gde mogu da zaposle.

„Postoje, ali i te druge smanjuju radnu snagu, pa me ne bi čudilo kada bi sada oni mlađi krenulu masovno ka zapadu“, zaključuje sagovornik Jugmedie.

„Gruner“ je u Vlasotincu otvoren 2007. godine. Proizvodi energetske releje za strujomere, plastične i metalne delove za automobilsku industriju. Imao je 743 zaposlena do kraja 2022.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR