Glas Javnosti

JEDNA VRSTA JE POSEBNO ISPLATIVA: Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine ovaca?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Obnova stada, kupovina ovaca pre svega ogleda se u posebnom pregledu svake životinje pojedinačno. Pregled svakog grla treba da se obavi bez uznemiravanja životinja u samom stadu.

Životinje, posebno šilježice, kako kaže direktor u Poljoprivredno savetodavnoj stručnoj službi Pirot Goran Popović, moraju biti živahne, ne smeju se izdvajati iz stada, potrebno je da imaju interes za okolinu, kao i za ponuđenu hranu u vreme hranjenja. Preporuka je da se poteraju u kraći trk da bi se pažljivije posmatralo da li stado poseduje šepave (hrome) životinje. Jedinke ne smeju da kašlju niti da teško dišu.
Svaku pregledati posebno
Preporuka potencijalnim kupcima je da svaku životinju pregledaju posebno, pri čemu u svim slučajevima treba pregledati sledeće:

- svaku proceniti na simetričnost građe (obratiti pažnju na neprirodni stav životinje koje ponekada zauzimaju pogrbljeni položaj);

- vuna na ovcama odraz je opšteg zdravstvenog stanja;

- runo mora da bude čisto i ne sme ispadati na umereni pokušaj čupanja vune, posebno obratiti pažnju na runo zadnjih nogu - slepljenost može da ukazuje na prolive koji mogu da budu posledica različitih bolesnih stanja koja mogu znatno da uspore razvoj, pa čak da dovedu i do uginuća.
- Čitavo telo, posebno podvilične limfne čvorove, predlopatično područje, kao i područje iznad vimena valja pažljivo pregledati. Takođe i pregled nozdrva i nosnog ogledala, jer gusti isedak žućkaste ili zelenkaste boje, jedan je od jasnih znakova nekog bolesnog stanja disajnih organa - kaže savetodavac i dodaje da treba osluškivati, kroz pola do jednog minuta, eventualno škripanje u plućima, koje će se na ovakav način najlakše otkriti.
Pregled očiju, usana, papaka...
Pregled očiju, kako kaže, nezaobilazan je kod pregleda bilo koje životinje (iscedak bilo kakvog sastava i izgleda - znak je bolesnog stanja). Pogledati usne i otvoriti usta životinje, jer se starost grla određuje prema zubima, treba obratiti pažnju na prisutnost krasti koje mogu ukazivati na zarazni ekcem.

Podsetimo, pri kupovini treba obavezno pregledati papke. Zdrav papak mora biti neoštećen, bez lezija, otvora, neprijatnih mirisa, sjajan, dobro srastao sa mekim tkivom.
- Svakoj ovci treba pregledati papke na sve četiri noge, proveriti da li su papci pravilno obrezivani ili postoje deformiteti s moguće prisutnim džepovima trulog tkiva. Kod ženskih životinja treba pregledati izgled spoljnih polnih organa, vime - da li je simetrično i da li su sise dobro razvijene - kaže Popović i dodaje da pri kupovini muških priplodnih grla treba obratiti pažnju da je ona robusnije, muške telesne građe.
Odabirom novog stada potrebno je imati u vidu da preko potomstva je veliki uticaj na zdravlje i vitalnost budućeg stada, posebno ako su u pitanju neki poremećaji koji se mogu naslediti, prenosi D06S.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR