Glas Javnosti

JEDNA USTANOVA KULTURE U BEOGRADU KORISTI SOLARNE PANELE: Tako obezbeđuju i do 98% potrebne struje

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Ako planirate da zamenite stolariju, izolaciju, peć ili kotao ili da ugradite solarni panel, država svake godine raspisuje konkurs za subvencije za energetsku efikasnost. Etnografski muzej u Beogradu ih je prvi postavio na krov i očekuju da će se ta investicija isplatiti za tri godine.

U podne su sunce ili paneli proizvodili 25 kilovata struje. Od EPS-a su uzimali svega kilovat. Ušteda je do tog trenutka iznosila 7 evra – vidi na ekranu mobilnog direktorka Etnografskog muzeja Tijana Čolak Antić.

Nije joj bilo teško da se uz merdevine popne do panela na krovu. Objasnila je i ideju o njihovoj ugradnji.


- Moja prethodna kancelarija je bila na šestom spratu i znala sam koliko ima sunca, koliko je toplo - objašnjava Tijana Čolak Antić, direktor Etnografskog muzeja.

Svakako muzej guta struju. Sijalice, tri velike izložbene sale. Godinu dana bilo je potrebno da se ideja i dozvole pretoče u ugradnju kvalitetnih ploča. Ministarstvo kulture je izdvojilo manje od šest miliona dinara i tako je Muzej probio led, piše RTS.

- Kada je jako sunce, mi proizvodimo 95-98% struje, to se dosta dobro poklapa od 10 do 17 časova, tada je sunce najjače - dodaje Tijana Čolak Antić.

- Zato što smo koristili prirodni pad krova zbog boljeg primanja sunčevih zraka i dve ulice su omogućile da imamo i jutarnju sunčevu svetlost kao i poslepodnevnu. Ceo dan naši solarni paneli mogu da hvataju sunčevu svetlost - rekla je Aleksandra Levnajić, načelnik u Etnografskom muzeju.

Tijana Čolak Antić kaže da nemaju višak, u pojedinim momentima bude: - Podneli smo zahtev EPS-u da sklopimo sa njima aneks ugovora da možemo tu struju koja je višak da sačuvamo za zimske mesece.A otkad su solarni paneli na krovu garaža na Obilićevom i Zelenom vencu, već pet godina, korist je višestruka. U sklopu parkinga puni se baterija električnih automobila, kojih je sve više kod nas, uz dodatni popust. Gutaju struju i naplatne stanice, serveri, rampe.

- U garaži imamo imao 180 panela i postoji solarna elektrana koja energiju usmerava prema prioritetnim potrošačima - kaže Dragana Brdar iz Parking servisa.Led sijalice i senzori dodatno štede struju. Praktično na Obilićevom vencu zaokružili su priču o zelenoj i ekološkoj garaži jedinoj u Evropi. I silna otpadna voda se prerađuje opet od struje sa krova.

- "Za 30 do 40% štedimo električnu energiju, ali u ovoj garaži nije cilj samo ušteda električne energije već i sprovođenje efikasne ekološke politike, da se ne proizvodi struja iz fosilnih goriva kao što su nafta ili gas - kaže Dragana Brdar.

Ako i nestane struje, recimo zbog udara groma, neće se primetiti. U garaži je solarna elektrana i baterije koje odmah pokreću sisteme.

Do sada je trinaest institucija na području Elektrodistribucije Beograd dobilo dozvolu za proizvodnju struje od sunca. Ima tu i kompanija, banaka, škola, instituta, vrtića, na spisku je i advokat iz Jajinaca.

Još osam privatnih lica na području ove elektrodistribucije dobilo je status kupaca-proizvođača električne energije preko solarnih elektrana. Moglo bi se reći: sunce ih i greje kad su napolju i štedi im budžet kad su unutra.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP