Glas Javnosti

PROVIDNI solarni paneli bi uskoro mogli da zamene prozore, ali postoje i neke prepreke koje naučnici moraju prevazići

Društvo
Autor: Glas javnosti

Iako zvuči previše dobro da bi bilo istinito, providni solarni paneli bi ipak u budućnosti mogli zameniti standardno staklo, odnosno prozore.

Ako bi se koristili umesto standardnog stakla za prozore, solarni paneli bi učinili domaćinstva proizvođačima energije, dok su oni danas potrošači. Ova tehnologija ima potencijal da nas uvede u novu eru solarne energije te da donese revoluciju u kojoj bi se sačuvalo zemljište i prirodna staništa.

U vreme kada se svet okreće budućnosti s niskom emisijom karbona kako bi se borio protiv efekata klimatskih promena, solarna energija bi trebala biti jedan od najmoćnijih saveznika. No, postavlja se pitanje koliko je održiva tehnologija providnih solarnih panela i da li bismo zaista mogli stvarati struju pomoću prozora u domovima, kancelarijama, solarnih krovova automobila ili čak smartphonea.

Transparentni solarni paneli su vrhunska tehnologija koja prikuplja i koristi energiju svetlosti koja prolazi kroz prozore i bilo koju drugu staklenu površinu, bez obzira na ugao. Ova tehnologija ima potencijal da donese velike promene kada je reč o širenju obima solarne energije.


Naučnici su dosad kreirali nekoliko vrsta providne solarne tehnologije, a većina funkcioniše više kao transparentni solarni koncetrator, što znači da su spremne apsorbovati određene UV i infracrvene valne dužine koje nisu vidljive golim okom te ih transformisati u energiju koja se može koristiti za napajanje elektronike.

Ova tehnologija se naziva i foronaponsko staklo, a razvijena je da pruži široki nivo transparentnosti. Još 2014. godine su naučnici s Državnog univerziteta Michigan razvili prvi providni solarni koncentrator, koji je mogao pretvoriti gotovo svaku staklenu površinu ili prozor u fotonaponsku ćeliju.

Do 2020. godine naučnici u SAD-i i Evropi su uspeli razviti stopostotnu providnost solarnog stakla, čime su došli korak bliže cilju, a to je održiva budućnost koja se ne oslanja na fosilna goriva.

Providni solarni paneli su veoma važni jer je u modernom društvu staklo praktično prisutno svugde, od ekrana mobilnih telefona pa do solitera. Procenjuje se da u SAD-u ima između 5 i 7 milijardi kvadratnih metara staklenih površina. Ukoliko bi se te površine iskoristile za proizvodnju električne energije, proizvodnja bi bila ogromna.

Konvencionalni solarni paneli zahtijevaju široko područje za postavljanje, kao i značajan početni trošak. Zbog toga ih je teško implementirati u metropolitanskim lokacijama. Transparentni solarni paneli se mogu implementirati na pomenutima lokacijama te tako prave put do zgrada sa nultom neto energijom, a mogli bi pomoći gradovima da ostvare svoje klimatske ciljeve.

Ovo nije samo slovo na papiru jer se providne solarne tehnologije već pojavljuju u svetu.

Međunarodna škola za dizajn u Kopenhagenu koristi 12.000 nijansiranih, ali providnih panela na svojoj zgradi, a ovi paneli godišnje proizvedu 200 MWh energije. To je više od polovine energije koju zgrada potroši.

Zgrada Fizičkih nauka u kampusu Državnog univerziteta Mičigen je dobila providne solarne staklene panele postavljene iznad ulaza u zgradi, a oni proizvode dovoljno električne energije za rasvetu u atrijumu.

Međutim, postoje i neke prepreke koje naučnici moraju prevazići. Što je panel providniji, to je manje efikasan, tako da se ne očekuje da će providni paneli zameniti standardne na koje smo navikli. Ipak, ova tehnologija bi mogla pomoći čovečanstvu da ima istinski održivu i "zeleniju" budućnost brže nego se to očekuje.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR