Glas Javnosti
posta

Jaroslav Šulc: Ovo je jedan od najodlučnijih koraka ka raspadu Evropske unije od njenog osnivanja

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Stvaranje ekonomskog fonda od 200 milijardi evra od strane Nemačke je pokazatelj da Berlin nije zainteresovan za to da li druge članice EU imaju takva finansijska sredstva za podršku privredi, smatra ekonomista Jaroslav Šulc.

„Ovo je jedan od najodlučnijih koraka ka raspadu Evropske unije od njenog osnivanja”, rekao je on u intervjuu za Parlamentní listy.

Šulc je naglasio da postupci nemačkih vlasti pokazuju da im zajednički evropski interesi nisu na prvom mestu, a Berlin će tokom aktuelne energetske krize samo ojačati svoju hegemoniju u EU.


Robert Habek, nemački vicekancelar i ministar ekonomije, rekao je ranije da se očekuje da će se ekonomija zemlje smanjiti za 0,4 odsto sledeće godine nakon rasta od 1,4 odsto ove godine.

Nova prognoza je oštar pad u odnosu na prethodno predviđanje rasta od 2,2 odsto ove i 2,5 odsto sledeće godine, prenosi Fajnenšel tajms.

Rastuće cene, nestašica energije i uska grla u lancu snabdevanja dovešće do smanjenja nemačkog bruto domaćeg proizvoda u poslednja dva kvartala ove i prvog kvartala sledeće godine, rekao je Habek.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR