Glas Javnosti

IZVOZ NIJE ZAHTEVAN: Srpske borovnice na kineskom tržištu

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Prilikom posete Si Đinpinga Srbiji potpisani su ugovori o izvozu suve šljive i borovnice u Kinu, a kako je najavljeno, biće zaključeni i sporazumi o izvozu goveđeg mesa i drugih poljoprivrednih proizvoda.

Otvaranje izvoza sveže borovnice i suvih šljiva na kinesko tržište moglo bi da podstakne domaću proizvodnju ta dva poljoprivredna proizvoda, smatraju agrarni analitičari.
Iako domaći proizvođači nisu bili zadovoljni cenom, više od 33 mil EUR bila je zarada od rekordnog izvoza borovnice tokom prošle godine.

Veljko Jovanović iz Privredne komore Srbije rekao je za RTS da je pod borovnicom oko 8.000 hektara zemljišta u zemlji, kao i da se 53 tone borovnica proizvede na godišnjem nivou.
- Borovnica je kultura koja je poslednjih godina u ekspanziji. Dešava se, slično poput jabuka prethodnih godina, da su ljudi shvatili da je to dobra prilika za investiciju i izvoz. Reč je o ljudima koji su spremni da izdvoje veliku količinu novca u odnosu na druge kulture i da očekuju veliku zaradu - navodi Jovanović.
Otvaranje novog tržišta
Govoreći o otvaranju kineskog tržišta, Jovanović kaže da izvoz u tu zemlji ne bi trebalo da bude problem, jer naši proizvođači imaju iskustva sa evropskim tržištima.
- Država vam otvori vrata, ali je na vama da proizvede kvalitetan proizvod, u kontinutetu i da ispunite standarde - navodi Jovanović.
Prema njegovim rečima, borovnice se najviše gaje u pojasu centralne Srbije, od zapada ka istoku, gde klima pogoduje za uzgajanje.
- Nije joj tu prirodno stanište, ali se ulaže dosta u supstrate, kao i u poboljšanje kvaliteta zemljišta - objašnjava Jovanović.

Raniji rod borovnica
Branimir Ivović, proizvođač iz Brestovika, kaže da se prvi rod borovnica očekuje za dvadesetak dana, što je ranije u odnosu na prethodne godine.
Ivović, takođe, navodi da im raniji rod u Srbiji, prvih 20 dana juna, daje "prozor" za prodaju u odnosu na druge zemlje, kao i da im svako novo tržište u svetu znači mnogo.
- Imamo godinu dana da se pripremimo za istočno tržište. Treba da se aludira na proizvođače, da postoje pojedine karantinske bolesti u Kini. Moraće da postoji i zaštita bilja - navodi Ivović, koji ističe da novi protokoli nisu zahtevni.


Glas javnosti/ R05S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR