Glas Javnosti

DRŽAVA OBEĆALA SUBVENCIJE: Zbog ograničene ponude u Srbiji nema problema sa otkupom domaće borovnice

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

U Žitorađu, kod Vladičinog Hana, Dejan Ristić je pre nekoliko godina zasadio prvu plantažu pitome borovnice u saksijama u ovoj opštini.

Na skoro 2,5 ha plantaža, on uzgaja kupinu i borovnicu. Sadnice borovnice su dvogodišnje, svako stablo se sadi posebno, u veliku saksiju, u odgovarajući supstrat.
Pre četri godine, Ristić je započeo proizvodnju sa 2.200 sadnica sertifikovane sorte đuk, uvezene iz Holandije, da bi kasnije zasadio još 4.000 komada, prenosi portal Ekapija.

- Odlučio sam se za borovnicu jer zemljište ne odgovara malini, koju ljudi ovde najčešće biraju. Borovnica, sem sadnje, nije previše zahtevna biljka za uzgoj, a sortu đuk sam odabrao zbog toga što je pogodna za transport i, uopšte, otporna je biljka - priča Ristić.
Saksije se smeštaju na agrotekstilnu foliju koja u redovima prekriva zemlju.
- To je najteži deo posla. Za one koji bi se oprobali u njemu, treba reći da kao i kod svih voćnih zasada, i ovde ima još mnogo truda i ulaganja. Neophodan je sistem za navodnjavanje kap po kap, prihrana i zaštita, rezidba i velika finansijska ulaganja. Sadnja jeste najteža, ali obaveza u zasadu ima kao i kod bilo kog drugog voća. Cena sadnje je oko 10 EUR po sadnici, ne računajući berbu za koju angažujemo radnike - priča Dejan Ristić.
Tako zasađene dvogodišnje sadnice borovnice, kako kaže, prve plodove daju već u trećoj godini. Kada stabla u petoj godini dostignu puni rod, svako će u proseku imati oko pet kilograma.

Problema oko otkupa nema, jer je ponuda u Srbiji je za sada ograničena, a podizanje celog zasada borovnice od 6.220 sadnica - porodica Ristić je sama finansirala.
Subvencije koje će dobiti od države, naredne za ovu godinu, iznose 40% od cene sadnice. Pored toga, imaju pravo i na povraćaj dela sredstava za sistem za navodnjavanje, koji je u ovom slučaju na daljinsko upravljanje i štedi dosta vremena, jer iz kuće upravljaju njime.
- Rod sam isporučio jednoj hladnjači iz Topole i za naredni period takođe ću imati obezbeđen plasman. Cena varira od 550 dinara po kilogramu na početku sezone, pa do 350 na kraju. Berba traje tokom celog juna - dodaje Ristić.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR