Glas Javnosti

IZVEŠTAJ O PROSEČNIM PLATAMA DAO ZANIMLJIVE REZULTATE: Ovo je 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Republički zavod za statistiku objavio je najnoviji izveštaj o prosečnim platama. Situacija nije mnogo promenjena u odnosu na prethodne mesece, ali jeste u odnosu na prethodne godina. Vreme je jednostavno iznedrilo nova zanimanja, ovo je top 10 najplaćenijih poslova prema najnovijim zvaničnim podacima.

Programeri
Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija oduvek su bili dobro plaćeni. Prosečna zarada u ovoj oblasti daleko je veća od ostalih i iznosi 197.991 dinara. Najplaćenije zanimanje u okviru oblasti informisanja i komunikacija jeste računarsko programiranje, zarada zaposlenih u ovom sektoru iznosi 256.319 dinara, što je daleko najplaćenije zanimanje u Srbiji. Treba napomenuti i da je to prosečna zarada, a da su pojedinačne i daleko veće i preko 5.000 evra.
Avio-saobraćaj
Posao pilota takođe je jedan od najplaćenijih poslova u Srbiji, ali i u svetu. Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, plata pilota iznosila je 174.712 dinara, što ovo zanimanje svrstava među drugo najplaćenije u Srbiji, prenosi portal Ekapija.

Naučno istraživanje i razvoj
Odmah iza pilota treći najplaćeniji na našoj listi su zaposleni koji se bave naučnim istraživanjem i razvojem. Njihova mesečna zarada prema poslednjim dostupnim podacima iznosi 171.758 dinara.
Kinematografska i televizijska industrija
Još jedno od najviše plaćenih zanimanja pripada takođe oblasti informisanja i komunikacije. Zaposleni u kinematografskoj i televizijskoj industriji zarađuju 146.606 dinara mesečno, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.
Savetovanje u vezi sa upravljanjem
Peto najplaćenije zanimanje na listi je takođe iz oblasti stručne, naučne i tehničke delatnosti. Zaposleni koje se bave upravljačkim delatnostima odnosno savetovanjem u vezi sa upravljanjem mesečno zarađuju 137.766 dinara.
Finansijske usluge
Dobro plaćeni su poslovi iz oblasti finansijske delatnosti i delatnosti osiguranja. Najplaćenije zanimanje јeste zanimanje onih koji pružaju finasijske usluge. Njihova prosečna zarada prema poslednjim podacima je 132.168 dinara.
Proizvodnja duvanskih proizvoda
Poslovi iz oblasti prerađivačke industrije uvek su se dobro kotirali na listama najplaćenijih. Iz ove oblasti najplaćeniji posao jeste proizvodnja duvanskih proizvoda. Plata onih koji izabrali ovo zanimanje iznosi 119.901 dinara, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa
Još jedno od plaćenijih zanimanje na našoj listi pripada oblasti rudarstva. Zaposleni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 118.157. dinara. Takođe, ovo je još jedno od zanimanja za koje važi da je dobro plaćeno već godinama.
Proizvodnja koksa i derivata nafte
Još jedno zanimanje iz prerađivačke industrije, osim proizvodnje duvanskih proizvoda spada već dugo na listu najplaćenih. Zaposleni koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte mesečno zarade i do 109.767 dinara.
Reklamiranje i istraživanje tržišta
Još jedno zanimanje koje spada među najunosnije u Srbije pripada oblasti stručne, naučne i tehnološke delatnosti reklamiranja i istraživanja tržišta. Najplaćenije zanimanje u ovoj oblasti je reklamiranje i istraživanje tržišta, zarada zaposlenih u ovm sektoru iznosi 103.206 dinara.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR