Glas Javnosti

HRVATI NEĆE DA RADE OVAJ POSAO: Za posao grobara u oglasima nude zaradu veću od 1.000 evra

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Komunalne kompanije širom Hrvatske muče se sa sahranama, neke su organizovale samo jutarnje sahrane zbog nedostatka radnika, a na posao sad zovu i penzionere, navodi N1 Zagreb. Komunalna preduzeća širom Hrvatske drže otvorene konkurse. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po polu, piše da se traže grobari ili grobarke - žene se ne zapošljavaju. Zarade koje se nude kreću se od 663 evra do 1

„Radno mesto Rakovec u Zagrebačkoj županiji. Puno radno vreme, zaposlenje na neodređeno, a mogu se javiti i penzioneri. Ne treba imati ni završenu osnovnu školu, dovoljni su niži razredi, iskustvo nije uslov. Opis posla: održavanje groblja, ukop umrlih osoba i uređenje javnih površina. Rok za prijave je 10. mart“ – ovaj konkurs objavio je Domus iz Rakovca, firma koja traži grobara.

To je zanimanje postalo jedno od najtraženijih na tržištu radne snage, naveo je Večernji list, a prenosi N1 Zagreb. Zbog nedostatka radnika, ludbreška komunalna firma Lukom morala je čak ograničiti broj dnevnih sahrana na tri jer je samo osam grobara koji pokrivaju dvanaest grobalja.


Komunalna preduzeća širom Hrvatske drže otvorene konkurse. Iako u njima, kako ne bi bilo diskriminacije po polu, piše da se traže grobari ili grobarke, žene se ne zapošljavaju.

Zarade koje se nude kreću se od 663 evra do 1.061 evro. Neki nude i topli obrok, godišnju nagradu, božićnicu, regres.

U Hrvatskoj se godišnje organizuje između 50.000 i 60.000 pogreba. Nedostatak radnika koji kopaju grobne jame i nose i spuštaju kovčege problem je i u drugim zemljama, piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR