Glas Javnosti

Izmena pravilnika u PIO Fondu: Fond snosi troškove pratioca

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju

Izmenama i dopunama Pravilnika o društvenom standardu korisnika Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, od sada će Fond snositi troškove pratioca kada je u pitanju odlazak na besplatnu rehabilitaciju korisnika penzije.


Do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepog lica i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju, a nesposobno je za samostalan život i rad, u trajanju do 10 dana u toku kalendarske godine, u određenoj ustanovi, kao i putne troškove u visini cene autobuske, odnosno vozne karte II razreda.

Novi Pravilnik predviđa da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica. Kako je istakla Bojana Popović, na ovaj način je obuhvaćena značajno šira grupacija, odnosno veći broj korisnika koji nisu sposobni da rehabilitaciju koriste samostalno, već im je neophodna pratnja druge osobe, odnosno staraoca.


Direktorka Sektora za finansijske poslove najavila je da će posebnom instrukcijom koja će pratiti Pravilnik, biti regulisani sadržaj i vrednost paketa solidarne pomoći, odnosno da će paketi ubuduće biti standardizovani po pitanju vrste proizvoda koje sadrže, kao i po pitanju vrednosti svakog pojedinačnog paketa.

Na ovaj način podela paketa pomoći vršiće se ravnopravnije i veći broj korisnika koji su najugroženiji biće u mogućnosti da dobije svoj paket.

Glas javnosti/T02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR