Glas Javnosti

BANKROT SE BLIŽI OVIM PREDUZEĆIMA: Kriza na tržištu električnih trotineta?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Kompanija Bird, koja je stekla popularnost kroz svoje usluge deljenja električnih trotineta, zvanično je objavila svoj ulazak u proces bankrota, usled brojnih izazova sa kojima se kompanija suočila u protekloj godini, uključujući pad tržišne vrednosti i intenzivnu konkurenciju na tržištu mikromobilnosti.

Bird us 2017. godine osnovao Travis VanderZanden, bivši izvršni direktor Lyfta i Ubera, a kompanija je bila jedan od pionira u uvođenju platformi za deljenje električnih trotineta bez stacionarnih mesta ili punjača.
Kompanija je izašla na berzu krajem 2021. godine, putem spajanja sa specijalnom akvizicionom kompanijom (SPAC), ali je brzo našla izazove u vidu smanjene tržišne kapitalizacije, koja je pala sa preko dve milijarde dolara na njujorškoj berzi na samo 70 miliona dolara za godinu dana.

Ovaj strmoglav pad doveo je do upozorenja NYSE-a o preniskoj ceni deonica, koja bi značila i automatsko isključenje sa berze, piše TechCrunch.
Suočavajući se s kontinuiranim padom vrednosti deonica, VanderZanden je napustio poziciju izvršnog direktora u junu, a Bird je u septembru bio uklonjen sa njujorške berze.
Pored toga, Bird je takođe sproveo seriju otpuštanja nakon akvizicije konkurenta Spin-a za 19 miliona dolara.
Bankrot i restrukturiranje
 
Proces bankrota po takozvanom "Poglavlju 11" omogućava Birdu da izvrši restrukturiranje svojih finansija bez ometanja svakodnevnih operacija. Bird je obezbedio finansiranje od 25 miliona dolara od MidCap Financial, dela Apollo Global Managementa, kako bi podržao dnevne operacije tokom postupka bankrota.
Osnovni cilj ovog procesa je prodaja imovine Birda. Postupak započinje tzv. "stalking horse" sporazumom, koji postavlja osnovu za licitaciju imovine, otvarajući put za eksterne ponuđače u naredna četiri meseca.
Privremeni izvršni direktor Majkl Vašinuši zadržaće svoju poziciju tokom i nakon procesa restrukturiranja.

Vredi napomenuti da kanadske i evropske operacije Birda nisu deo ovog postupka bankrota i nastaviće da funkcionišu kao i do sada.
Ova vest dolazi samo dan nakon što je konkurent u oblasti mikromobilnosti, Micromobility.com, takođe bio povučen s berze Nasdaq zbog pada cena deonica, tri godine nakon što je izašao na berzu putem SPAC-a.
U Evropi, startap za električne trotinete Tier nedavno je otpustio 22% zaposlenih, a holandski startap za električne bicikle VanMoof takođe je započeo sopstveni postupak bankrota.


Glas javnosti/ D03S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR