Glas Javnosti

IZGUBILI MILIJARDE: Ruski tehnološki gigant Yandex napušta zemlju?

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Matična firma najjače ruske tehnološke kompanije Yandex (Jandeks) želi da prekine sve veze sa tom zemljom kako bi se zaštitila od posledica rata u Ukrajini.

Jandeks, kompanija koja se često naziva "ruski Gugl", izneće svoje najperspektivnije nove tehnologije na tržišta van Rusije i prodati postojeće poslovne operacije u zemlji, uključujući popularni internet pretraživač, firme za isporuku hrane i aplikacije za pozivanje taksija, rekli su za Tajms ljudi uključeni u prodaju kompanije, prenosi Indeks.
Prema njihovim rečima, plan kompanije je da se zaštiti od fidomaćeg ruskog tržišta i pogubnog efekta zapadnih sankcija, koje bi se mogle preliti i na kompanije van Rusije. Dodali su da je nakon sukoba sa Ukrajinom razvoj novih tehnologija, kao što su samovozeći automobili, veštačka inteligencija i "cloud" usluge, postali nemogući. Takve operacije koje zahtevaju pristup zapadnom tržištu jednostavno bi propale.

Prodaju treba da odobri Kremlj
Jandeksova ruska podružnica nastaviće da nudi iste proizvode u zemlji pod novim vlasnicima, rekla je druga osoba upoznata s pitanjem, ali je nejasno hoće li prodaja uspeti da se ostvari. Naime, kompanija mora da dobije odobrenje Kremlja za prenos tehnoloških licenci registrovanih u Rusiji van zemlje, rekao je jedan od uključenih ljudi.
Takođe bi trebalo da pronađe kupce, najverovatnije unutar Rusije, za prenos poslovanja, a celokupni plan restrukturiranja bi trebalo da odobre Jandeksovi akcionari. Jandeksov plan trenutno podržava Aleksej Kudrin, generalni revizor ruske vlade i Putinov poverenik.
Kudrin radi neformalno za kompaniju, ali se očekuje da će u budućnosti preuzeti menadžersku ulogu. Očekuje se da će se Kudrin ove nedelje sastati sa Putinom kako bi razgovarali o budućnosti Jandeksa i drugim temama, rekao je jedan izvor Tajmsu.

Izgubili milijarde
Zapadne sankcije su već uspele da nanesu veliku štetu nekada uspešnoj kompaniji. Cena Jandeksovih akcija kojima se trguje u Moskvi pala je za 62% u prošloj godini. Akcije kompanije koje se kotiraju na njujorškoj berzi izgubile su više od 20 mlrd USD na vrednosti pre nego što je Nasdaq berza obustavila njihovo trgovanje nakon sukoba sa Ukrajinom.
Hiljade zaposlenih u Jandeksu napustile su Rusiju od početka tog sukoba. Evropska unija je uvela sankcije tadašnjem zameniku generalnog direktora kompanije, Tigranu Kudaverdjanu i osnivaču kompanije sa sedištem u Izraelu, Arkadiju Voložu, koji su dali ostavke kako bi omogućili kompaniji da nastavi sa radom u Evropi, prenosi Indeks.
Podsetimo, Jandeks je najavio otvaranje razvojnog centra u Srbiji u kojem će biti zaposleno više od 800 inženjera, koji će raditi na najsavremenijim IT rešenjima, saopšteno je iz Vlade Srbije.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR