Glas Javnosti

Истиномер: Од обавезне ДИНА картице највећи профит извлачи брат Ане Брнабић

Ekonomija
Autor: Глас јавности / Истиномер / од 21.08.2018.

Јуче је на снагу ступила прва од новина недавно усвојеног Закона о међубанкарским накнадама, а то је обавеза пословних банака да бесплатно издају Дина платну картицу свим клијентима који отварају нови текући рачун, као и онима којима истекне нека од важећих платних картица, пише Данас.

Грађани не могу да одбију нову картицу, рекли су за Данас у Народној банци Србије, а ако клијенти банке желе неку од других платних картица (Виза или Мастеркард), морају да поднесу захтев.

“Овај већ чувени члан 9 у закону је изазвао велику буру у банкарским круговима приликом представлјања предлога закона пошто према њиховом мишлјењу нарушава фер конкуренцију.

У НБС су се правдали да све развијене землје имају националну платну картицу, као и да су провизије код Дине и до шест пута мање него код страних картица”, пише Данас.

“Члан 9. Закона, узимајући у обзир карактеристике домаћег тржишта платних картица које континуирано расте, као и његов системски значај, ублажава ризик који произлази из доминантне обраде домаћих (динарских) картичних плаћања у иностраним платним системима и представлја важан сегмент очувања стабилности финансијског система у Србији, што је један од два најважнија цилја НБС”, наводи се у саопштењу НБС, а преноси Бета.

Законом се, како наводи НБС, истовремено смањују трошкови картичних трансакција, међународним картичним системима омогућено је да послују у Србији под истим условима као што су то чинили пре него што је Закон усвојен, а у исто време се управлја системским ризиком платног система у землји у складу са стандардима Европске уније у овој области.

Како је Истиномер већ писао, Европска комисија тренутно оцењује да ли је Закон о међубанкарским накнадама усклађен са релевантним законодавством Европске уније.

Такође, Истиномер је утврдио да ће једна од компанија које ће зарадити увођењем обавезне Дина картице бити и компанија “Чип кард”, иза које стоји компанија “Асеко” у којој је један од директора и Игор Брнабић, брат премијерке Ане Брнабић.

Глас јавности / Истиномер / од 21.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR