Glas Javnosti

Руски богаташи су почели да повлаче свој капитал из западних банака да не би као Дерипаска или Векселберг изгубили милијарде за један трен

Svet
Autor: Глас јавности / Политика / од 25.09.2018.

Kада су Руси тврдили да им санкције Запада помажу да се усредсреде на подизање властите привреде и унапреде области у којима до сада нису имали добре резултате, такве тврдње су звучале као пропаганда.

Сада је и америчка агенција Блумберг констатовала да администрација Доналда Трампа заправо помаже Владимиру Путину да оствари план на коме ради већ више од деценије: да капитал који руски олигарси држе у западним банкама и офшор компанијама врати у земљу.

Санкције које је је администрација Барака Обаме наметнула Русији, због присаједињења Крима и наводног учешћа у рату у Украјини, у правилним размацима се проширују и пооштравају у мандату новог америчког председника. У томе их прати и ЕУ. Међутим, према показатељима, сад је све више руских олигарха који свој новац пребацују у руске државне банке, не желећи да у року од неколико сати изгубе милијарде долара, што се већ десило некима од њих.

Прошлог четвртка Трамп је потписао још један сет закона против руских појединаца и компанија који је раније одобрио Конгрес да би омогућио блокаду имовине особа и фирми повезаних са Кремљом и забрану пословања с њима. Повод су оптужбе Велике Британије да су Руси отровали бившег двоструког шпијуна Сергеја Скрипаља и његову кћерку. Савет Министарства спољних послова је упутио поруку САД да се не играју ватром и да су ово већ 60. мере од 2011. Заменик министра иностраних послова Сергеј Рјабков је рекао да овај низ мера само показује неуспешност санкција и да Вашингтон никада неће успети да диктира услове Русији.

Глас јавности / Политика / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR