Glas Javnosti

Investitori najviše traže crnogorski pasoš: Evo kako doći do njega

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Crna Gora nije rešila 398 prijava za dobijanje našeg državljanstva, u okviru programa ekonomskog državljanstva, otkriva izveštaj Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori.

U tom dokumentu, čije detalje prenosi RTCG, navodi se da je na dan 15. juna 2023. godine 398 prijava još bilo nerešeno. Preostale aplikacije na čekanju, kažu u Evropskoj komisiji, treba da se propisno provere kako bi se osiguralo da su u potpunosti u skladu sa svim restriktivnim merama Evropske unije.

 

Po navodima iz izveštaja Evropske komisije, radi usklađivanja nacionalnog zakonodavstva sa pravnim tekovinama EU, Crna Gora je uvela vize za stanovnike Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i za državljane Kube i Ekvadora (u januaru, aprilu i maju 2023. godine) kojima je ranije za ulazak bio dovoljan samo pasoš.

- Međutim, postoji 12 zemalja koje su na listi bezviznog režima za Crnu Goru, ali ne i za EU, od kojih sedam uživa trajno izuzeće od viza (Azerbejdžan, Belorusija, Kina, Kuvajt, Katar, Rusija, Turska), a pet ima sezonsko ukidanje viza za ulazak Crna Gora iz turističkih razloga između aprila i oktobra (Jermenija, Egipat, Kazahstan, Saudijska Arabija, Uzbekistan).

Odluka o sezonskom ukidanju viza, koju je Vlada usvojila u aprilu 2023. godine, uključuje preventivne mere protiv rizika od zloupotrebe bezviznog režima, kao što je potreba da se bude dio organizovane turističke grupe - piše u izveštaju.
Jedan od uslova je i da se uđe i izađe na teritoriju Crne Gore direktnim čarter letovima, te da se ima plaćeni turistički aranžman ili pozivno pismo crnogorske turističke agencije.


- Državljani Belorusije i Rusije su bez viza do 30 dana na stalnoj osnovi, kao i državljani Kine ako su u organizovanim turističkim grupama. Šema državljanstva investitorima je prekinuta krajem 2022. godine. U periodu od januara 2019. do decembra 2022. podneto je 556 zahteva (556 podnosilaca zahteva i 1.281 član porodice).

Do 15. juna 2023. godine Vlada je donela 954 pozitivne odluke (293 podnosioca zahteva i 661 član porodice). Dana 15. juna 2023. godine, 398 prijava je još bilo nerešeno. Preostale aplikacije na čekanju treba da se propisno provere kako bi se osiguralo da su u potpunosti u skladu sa svim restriktivnim merama EU - navedeno je u izveštaju.

Evropska komisija, ukazuje se, zaključila je ranije da je Crna Gora nastavila da preduzima aktivnosti na ispunjavanju preporuka iz izveštaja iz prethodne godine. Međutim, neophodan je dalji napredak u usklađivanju vizne politike Crne Gore sa listom zemalja EU za koje je potrebna viza a ne samo pasoš.


- Posebno ako se odnosi na zemlje koje predstavljaju rizik od neregularne migracije ili bezbednosti za EU. Na Crnoj Gori je da osigura da se zahtevi koji su na čekanju prema nedavno ukinutoj šemi državljanstva investitora pregledaju i obrađuju u skladu sa najvišim mogućim sigurnosnim standardima. S tim u vezi, Vlada je u maju 2023. godine usvojila odluku o formiranju Koordinacionog tijela za praćenje i sprovođenje nerešenih prijava u okviru ove šeme - navodi se u izveštaju EK.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR