Glas Javnosti

Ko kupuje od neproverenih prodavaca na internetu, ostaje bez potrošačkih prava

Ekonomija
Autor: Glas javnosti

Verovati samo proverenim onlajn prodavnicama.

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) izjavio je danas da oni koji kupuju robu od neproverenih prodavaca, putem interneta, ostaju bez svih potrošačkih prava. 


On je za Tanjug rekao da građani time rizikuju da ostanu bez onoga šta su kupili, kao i da dobiju ono što nisu naručili.

– Onlajn kupovina je ugodan način kupovine. Međutim, ono što potrošači u Srbiji rade, daleko češće nego u drugim državama, jeste da kupuju od nepoznatih proizvođača, preko društvenih mreža. Tamo nemate registrovanog trgovca – naveo je Nikolić, i pojasnio da se time gube osnovna prava koja građani ostvaruju kupovinom u radnji. 

– Postoje prava kupovine, uključujući odustajanje od kupovine u roku od 14 dana, reklamaciju tokom dve godine nakon kupovine. Ako ne znate od koga kupujete, nećete ostvariti nijedno od njih – kaže Nikolić.

Ipak, naglašava da, sa druge strane, postoji siguran način kupovine i preko interneta.

– Postoji i sigurna onlajn kupovina, uređena je zakonima. Tada sva prava koja imate prilikom kupovinom u radnji, ostvarujete i kupovinom iz fotelje – zaključuje stručnjak iz NOPS-a.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR